Activiteit ZNA Sint-Erasmus verhuist naar ZNA Cadix en ZNA Sint-Elisabeth

ZNA onderzoekt openhouden polikliniek op locatie in de buurt

De activiteit van het ziekenhuis ZNA Sint-Erasmus in Borgerhout zal dit en volgend jaar gefaseerd verhuizen naar twee andere ZNA-sites. De meeste zorgactiviteit gaat naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix, een kleiner deel naar ZNA Sint-Elisabeth. ZNA onderzoekt of een polikliniek kan blijven op de site of op een andere locatie in de buurt.

De beslissing om ZNA Sint-Erasmus gefaseerd te verhuizen is genomen op basis van een grondige kosten-batenanalyse. Uit de evaluatie blijkt dat er grote investeringen nodig zijn om ZNA Sint-Erasmus open te houden volgens de wettelijke vereisten en zorgnoden. Bovendien zouden de werkzaamheden meerdere jaren in beslag nemen. Door de hoge kostprijs en de lange doorlooptijd van de werken verkiest ZNA om de middelen elders te investeren. ZNA Sint-Elisabeth zal door een beperkte renovatie open blijven tot uiterlijk 2030.

 

“Verstandig omgaan met beperkte middelen”

ZNA doet al meerdere jaren grote investeringen, tegen de trend in de zorgsector in. Enkele voorbeelden zijn het nieuwe en hoogtechnologische ZNA Cadix dat dit najaar opengaat, de lopende voorbereiding om ZNA Jan Palfijn uit te breiden, de nieuwbouw voor de kinder- en jeugdpsychiatrie ZNA UKJA die in de steigers staat, de grondige vernieuwing van de operatiekamers en afdeling Intensieve Zorgen in ZNA Middelheim die op dit moment in volle gang is en de invoering (samen met netwerkpartner GZA Ziekenhuizen) van een elektronisch patiëntendossier vorig najaar. 

In de huidige economische toestand zijn de budgetten kleiner, terwijl bouwen en renoveren meer kost dan ooit. Door permanent te evalueren wat de beste manier en de beste locatie is om zorg aan te bieden, gaat ZNA bewust om met de beschikbare middelen. 

Voorzitter Els van Doesburg:

"We willen ons zorgpersoneel laten werken in de meest moderne infrastructuur, zodat het de beste zorg kan geven aan de Antwerpenaar. ZNA Sint-Erasmus is een verouderd ziekenhuis, en als we ook daar de beste zorg willen verzekeren moeten we enorm veel geld investeren in renovatie, op lange termijn meer dan 100 miljoen euro. We beschikken over een robuust netwerk aan ziekenhuizen, en binnenkort komt daar nog eens het nieuwe Cadix-ziekenhuis bij. Daarom is het verstandiger om het zorgaanbod van ZNA Sint-Erasmus gefaseerd op te nemen in andere sites. Om raadplegingen en kleine onderzoeken in de buurt te blijven aanbieden, onderzoekt ZNA of een polikliniek op de site of op een andere locatie in de buurt kan blijven."

Er zijn geen nieuwe verhuisplannen voor andere sites. De verhuis van ZNA Stuivenberg in september naar ZNA Cadix ligt al langer vast. 

Omdat ZNA Sint-Elisabeth met relatief beperkte investeringen nog een paar jaar voort kan, blijft de site aan de Kruidtuin open tot uiterlijk 2030. Waar de afdelingen van deze site naartoe gaan, hangt af van de zorgstrategie van het nieuwe fusieziekenhuis ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, het samengaan van ZNA en GZA Ziekenhuizen). De zorgstrategie bepaalt hoe en waar het eengemaakte ziekenhuis de zorg voor de patiënten zal organiseren.

 

Meeste zorgactiviteit naar ZNA Cadix

De meeste zorgactiviteit van ZNA Sint-Erasmus verhuist in 2023 en 2024 naar ZNA Cadix.

  • Het chirurgisch dagziekenhuis gaat eind februari naar ZNA Stuivenberg. Vanaf september vinden beide chirurgische dagziekenhuizen onderdak in ZNA Cadix. 
  • Ook het slaaplabo en Centrum Labyrint (zwangerschapsonderbreking) verhuizen naar hun definitieve locatie in ZNA Cadix. ​ ​ 
  • De palliatieve eenheid met twaalf bedden verhuist naar ZNA Sint-Elisabeth. ​ 
  • De locatie voor ambulante zorg van UKJA (kinder- en jeugdpsychiatrie) wordt nog onderzocht. Eens de renovatie van ZNA UKJA op de Middelheim-site afgerond is, verhuist de afdeling naar daar. 

Tot slot onderzoekt ZNA of de poliklinische activiteit kan blijven op de huidige site of op een nieuwe locatie in buurt van ZNA Sint-Erasmus. ​ 

 

Over ZNA Sint-Erasmus

ZNA Sint-Erasmus is een van de tien ZNA-ziekenhuizen in het Antwerpse. Het gebouw aan de Luitenant Lippenslaan in Borgerhout ging open in 1970 en telt 119 erkende bedden voor patiënten. Met 73 bedden is de volwassenenpsychiatrie de grootste afdeling. Die verhuist in september naar ZNA Cadix. Daarnaast is er ook een polikliniek voor raadplegingen en kleine onderzoeken, en een palliatieve afdeling.

 

ZNA Sint-Erasmus (Foto: ZNA)
ZNA Sint-Erasmus (Foto: ZNA)
ZNA Sint-Erasmus (Foto: ZNA)
ZNA Sint-Erasmus (Foto: ZNA)

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be