ZNA past bezoekregels kraamafdelingen aan

Nieuwe regeling gevolg van corona-pandemie

Antwerpen, 31 mei 2022 - Vanaf 1 juni past Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) het bezoek op zijn twee kraamafdelingen aan. Voortaan is de aanbeveling dat per dag van 16.30 tot 19.30 uur maximaal twee bezoekers tegelijk gedurende een uur langskomen. Voor de partner en andere kinderen van het eigen gezin zijn er geen beperkingen. Met deze aanpassing volgt ZNA de resultaten van een studie van VBOV (Vlaamse Beroepsvereniging van Vroedvrouwen) naar de bezoekregeling die best is afgestemd op moeder en kind. In ZNA Jan Palfijn en ZNA Middelheim zien jaarlijks meer dan 3000 baby’s het levenslicht.

 

Bezoek op maat van moeder en kind

Vóór de coronapandemie kon bezoek op de kraamafdeling  van ZNA onbeperkt langskomen tussen 14 en 19.30 uur. Tijdens de beperkingen van de pandemie werd duidelijk dat ouders meer rust hadden als er minder bezoek kwam op de afdeling.

Sabine Mortelmans, verpleegkundig hoofd materniteit ZNA Middelheim:

‘Met deze aanbeveling willen we een signaal geven dat te veel bezoek het jonge gezin niet ten goede komt. Tijdens de pandemie hadden de aangepaste bezoekregels een duidelijk effect op de kersverse moeders en vroedvrouwen. Enerzijds kregen de moeders meer rust, konden ze hun baby beter leren kennen en kwam de borstvoeding beter op gang. Aan de andere kant voelde een deel van de moeders zich eenzaam en konden ze het verhaal van hun bevalling tot hun spijt niet delen. De aanbeveling voor het bezoek vanaf nu zorgt voor een goed evenwicht tussen die vaststellingen.’

De aanbeveling voor bezoek werd besproken met meerdere Antwerpse ziekenhuizen. Per ziekenhuis kunnen de bezoekuren verschillen. Op andere afdelingen bij ZNA zijn twee bezoekers per dag welkom van 14 tot 19 uur.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be