ZNA organiseert digitaal mobiliteitsfestival

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) organiseert morgen / op woensdag 16 september een digitaal mobiliteitsfestival. Negen duurzame mobiliteitsspelers stellen zich vanuit een opnamestudio voor aan de 6 700 medewerkers. Zo wil ZNA zijn personeel - bij de start van de Week van de Mobiliteit - inspireren om zich duurzaam te verplaatsen en een kijk bieden op wat leeft in het mobiliteitslandschap. Meer dan de helft van de ZNA-medewerkers neemt nu al de fiets of het openbaar vervoer. Voor het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix is goede bereikbaarheid een belangrijk aandachtspunt.

 

Helft ZNA-medewerkers neemt fiets of openbaar vervoer

De lockdown in het voorjaar heeft mensen vaker doen thuiswerken of andere mobiliteitskeuzes laten maken. Dit momentum wil ZNA gebruiken om medewerkers te informeren en motiveren om door te gaan op de ingeslagen weg. Uit een bevraging in 2017 bleek dat meer dan de helft van de ZNA-medewerkers duurzaam naar het werk gaat. Een op de drie (2170 werknemers) neemt de fiets, een op de vijf (1244 medewerkers) kiest voor het openbaar vervoer.

 

Bewust omgaan met miljoenen verplaatsingen per jaar

Het mobiliteitsbeleid van ZNA heeft een impact op de mobiliteit van de stad. Met 6 700 medewerkers, 120 000 opnames en 620 000 raadplegingen per jaar zorgt ZNA voor miljoenen verplaatsingen per jaar. Omdat ziekenhuizen dag en nacht open zijn en werken, moeten ze ook denken aan onze alternatieven de klok rond. ‘s Nachts is er weinig openbaar vervoer en vinden mensen fietsen minder vanzelfsprekend.

Fons Duchateau, voorzitter ZNA:

“Met dit festival willen we onze medewerkers zowel inspireren als motiveren om zich duurzaam te verplaatsen. Omdat het vertrouwde vervoermiddel tijdens de lockdown voor heel wat mensen wegviel, boden diverse mobiliteitsspelers ons gratis vervoer-middelen aan: gewone en elektrische fietsen, speed pedelecs, deelscooters, deelsteps en (deel)wagens. Dat was zo’n succes dat we onze mensen uitgebreid willen laten kennismaken met deze leveranciers. Kwestie van de nieuwe gewoonte een groene duw in de rug te geven.”

 

9 mobiliteitsspelers

Negen mobiliteitsspelers stellen zich online voor: Cambio (deelwagens), Green Mobility (elektrische deelwagens), Poppy (deelscooters, -steps en -wagens), Swapfiets en Velo Antwerpen (deelfietsen), Skipr en Olympus (Mobility as a Service), Lantis (mobiliteitsprojecten in Antwerpen) en Slim naar Antwerpen (bereikbaarheidsinformatie en alternatieven).

ZNA-medewerkers kunnen deze sessies online volgen vanuit een vergaderzaal of op hun computer. Nadien zijn de sessies beschikbaar op het intranet.

Naast het mobiliteitsfestival biedt ZNA, aan de hand van andere acties, een visie op het toekomstige mobiliteitsbeleid. Zo zal een nieuwe Mobiscan vanuit Slim naar Antwerpen het verplaatsingsgedrag en bijhorende potentieel voor duurzame vervoermiddelen in kaart brengen. ZNA zal zijn medewerkers de mogelijkheid bieden om via een digitale toepassing hun fietstrajecten te monitoren, te optimaliseren en te sensibiliseren over fietsgebruik.

 

“ZNA geeft goed voorbeeld”

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis:

“De stad werkt in het kader van haar mobiliteitsbeleid nauw samen met de Antwerpse ondernemers om de modal shift in het woon-werkverkeer te bereiken. Zowel stad, werkgevers als werknemers hebben immers belang bij een bereikbaar als leefbaar Antwerpen. ZNA geeft alvast het goede voorbeeld door zo actief deel te nemen aan de Week van de Mobiliteit.”

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be