ZNA investeert 57 miljoen in kinder- en jeugdpsychiatrie

Nieuwbouw en totaalrenovatie voor 138 kinderen en jongeren

Antwerpen, 25 april 2022 - Om kinderen en jongeren met psychiatrische problemen een betere opvang te bieden, is ZNA vandaag gestart met de modernisering van zijn Universitaire Kind- en Jeugdpsychiatrie (UKJA) op de Middelheimsite. Na afloop van de werken kunnen daar 138 patiëntjes terecht. Nu zijn die nog verspreid over drie locaties. Het project is goed voor een investering van 57 miljoen, via een subsidie van de Vlaamse overheid. De werken zijn klaar in de loop van 2027.

 

Infrastructuur op maat

Els van Doesburg, voorzitter ZNA:

“Met deze investering krijgen 138 kinderen en jongeren met ernstige psychiatrische problemen naast specifieke gespecialiseerde kinder- en jeugdpsychiatrische zorg ook infrastructuur op maat. ZNA wil ook op dit vlak een voortrekkersrol spelen in Vlaanderen. Door de verschillende afdelingen op één site samen te brengen kunnen we een zeer kindvriendelijke omgeving creëren in een omgeving die volledig op hun noden is ingevuld. Daarmee helpen we niet alleen deze kinderen en hun ouders, we voorkomen een spiraal aan problemen waar jongeren in terecht kunnen komen door snel in te grijpen. Investeren in kinderen is investeren in een hele maatschappij. Als voorzitter ben ik bijzonder trots om hiervoor vandaag de eerste spade in de grond te mogen steken”.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke:

“In ons beleid leggen we de nadruk op preventie, vroegdetectie en nabije zorg. Wie met ernstige of acute psychische problemen kampt, heeft soms toch tijdelijk een ziekenhuisopname nodig. Het is dan heel belangrijk dat in dat ziekenhuis niet alleen de juiste behandelingen worden aangeboden, maar ook dat de omgeving zelf gezondheidsbevorderend is. Daarom vinden we het cruciaal dat er binnen de middelen van het VIPA ook budget gevrijwaard wordt voor infrastructurele werken in psychiatrische ziekenhuizen of psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen. We willen hiermee een inhaalbeweging doen, en het mogelijk maken om een moderne en aangename zorgomgeving te bieden aan de patiënten die op moment van hun verblijf zich in een heel kwetsbare periode van hun leven bevinden. Een moderne en gezondheidsbevorderende infrastructuur is ook een element om situaties van agressie te voorkomen en tot minder vrijheidsbeperkende maatregelen te komen. Dat is een gevoelig onderwerp waar ik in mijn beleid prioritaire aandacht aan wil blijven geven.”

 

Drie afdelingen samengebracht op één site

Met een nieuwbouw en renovatie van het huidige gebouw brengt ZNA in 2027 zijn drie afdelingen kinderpsychiatrie onder op één site. Momenteel is de ZNA Universitaire Kind en Jeugdpsychiatrie verspreid over meerdere sites:

  • ZNA Middelheim: 52 bedden + 21 plaatsen voor dagbehandeling
  • Containerunits bij ZNA Koningin Paola kinderziekenhuis (17 bedden + 14 plaatsen voor dagbehandeling)
  • ZNA Hoge Beuken (Hoboken): 24 bedden + 10 plaatsen voor dagbehandeling
  • ZNA Sint-Erasmus (Borgerhout): raadpleging

De vernieuwde kinder- en jeugdpsychiatrie zal 138 bedden tellen voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Het gaat om:

  • 85 bedden voor de langdurige opvang van kinderen
  • 8 bedden voor de opvang van jeugddelinquenten met psychiatrische problemen
  • en 45 plaatsen voor dagbehandeling

 

Nieuwe leefgroepen, nieuwbouw en renovatie bestaande gebouw

De werken tellen drie fases. De eerste fase omvat de bouw van vier leefgroepen en is eind 2023 klaar. Een leefeenheid bestaat uit acht slaapkamers, een leefruimte, een keuken en andere ondersteunende ruimtes. De leefeenheden zijn gesloten afdelingen en hebben elk een afgesloten binnentuin.

Vervolgens wordt de huidige voorbouw afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw van drie verdiepingen voor dagbehandelingen, consultaties en een ziekenhuisschool. Die werken zijn afgerond in 2025.

De derde en laatste fase is de renovatie van het bestaande ‘Karrewiel’-gebouw met twee uitbreidingen voor dagbehandelingen. In de loop van 2027 is alles klaar.

 

ZNA UKJA blijft bereikbaar

De werken hebben geen gevolgen voor de bereikbaarheid. Wandelaars en fietsers kunnen het voetpad over het plein naar het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis blijven gebruiken. Voor auto’s is er een kleine omleiding op parking P3. De bussen van De Lijn blijven de site bedienen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be