ZNA en GZA Ziekenhuizen introduceren samen nieuw elektronisch patiëntendossier voor patiënten

De Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA en GZA Ziekenhuizen starten met de implementatie van een volledig geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (EPD). Het gebruik hiervan versterkt hun samenwerking. Vandaag worden administratieve en medische gegevens van patiënten geregistreerd en bewaard in tientallen verschillende softwaretoepassingen. Deze worden vervangen door één softwarepakket: ‘HiX’ van zorg-ICT-specialist ChipSoft. De schaalgrootte van deze implementatie is ongezien op de internationale zorgmarkt.

 

Willeke Dijkhoffz, CEO GZA Ziekenhuizen:

“Sinds 2016 zetten GZA en ZNA in op intensieve samenwerking. Daarmee beantwoorden we aan de vereiste die de overheid oplegt ter optimalisatie van de zorgverlening in elke regio. Nu zetten we een volgende stap vooruit met de opzet van een overkoepelend, gebruiksvriendelijk softwarepakket, waarmee we ook volop innovatie omarmen.”

 

Maximale integratie

ZNA en GZA kozen voor ‘HiX’, het EPD-softwarepakket van ChipSoft.

Wouter De Ploey, CEO van ZNA:

“We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een toekomstbestendige oplossing in huis halen die onze samenwerking ondersteunt. De software integreert en stroomlijnt het zorgtraject van de patiënt binnen onze beide organisaties. Gegevens worden eenmalig vastgelegd en zijn vlotter beschikbaar. Alle zorgverleners die een zorgrelatie hebben met de patiënt, hebben gelijktijdig toegang tot hetzelfde patiëntendossier en bouwen voort op elkaars registraties, wat de kwaliteit en patiëntveiligheid verhoogt.”

 

Mobiele beschikbaarheid

Doordat HiX inzetbaar is op vaste en mobiele devices, kunnen zorgverleners - mits de nodige toestemming - overal relevante informatie inkijken en registreren. Zo wordt de continuïteit gewaarborgd. Dit alles gebeurt steeds met het grootste respect voor de privacy. Een online portaal geeft ook de patiënt toegang tot zijn eigen dossier. Zo wordt deze sterk betrokken bij de zorgverlening. Patiënten krijgen bijvoorbeeld meer inzicht in hun eigen zorgplanning, kunnen eenvoudiger communiceren met hun zorgverleners en sneller beschikken over relevante informatie.

 

Gegevens delen met huisarts

ZNA en GZA Ziekenhuizen werken nauw samen met de huisartsen in de Antwerpse regio. Dankzij het nieuwe EPD-softwarepakket kunnen portaalfuncties aangeboden worden om deze samenwerking te versterken. Zo kan de communicatie naar-, en de zorgplanning voor de patiënt verbeterd worden. Leverancier met ervaring ChipSoft, marktleider in Nederland met in Vlaanderen succesvolle implementaties in Ziekenhuis Oost-Limburg, AZ Delta en Ziekenhuis Geel, start met dit project de grootste automatisering ooit op de Belgische zorgmarkt. ChipSoft werkt in nauw partnership samen met elk van de ziekenhuizen om te komen tot de beste oplossing voor hun specifieke situatie.

Hans Mulder, CEO:

“We kijken erg uit naar de samenwerking met ZNA en GZA Ziekenhuizen. Samen zetten we stappen waarmee we de zorg als geheel verbeteren.”

 

Grootste zorgverstrekker

Gezamenlijk omvatten ZNA en GZA twaalf ziekenhuizen, elf woonzorgcentra en twee medische centra. Daarmee vormen ze de grootste ziekenhuisgroep in België, goed voor wel 3.000 erkende bedden, 10.000 medewerkers en bijna 1.000 artsen. Dagelijks biedt het netwerk zorg aan 6.300 patiënten.

 

Over ChipSoft

ChipSoft is leverancier van softwareoplossingen en levert zorginformatiesystemen en EPD’s voor ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, GGZ-instellingen en verpleeg- en verzorgingshuizen. HiX is het volledig geïntegreerde EPD van ChipSoft. HiX is een totaaloplossing voor dossiervoering, workflow-ondersteuning, zorgadministratie, zorglogistiek, planning en eHealth. Het biedt iedere zorgverlener een geïntegreerde, digitale werkomgeving, faciliteert veilige gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en betrekt patiënten meer bij hun zorgproces. Doordat HiX inzetbaar is op vaste en mobiele devices, kunnen zorgverleners overal relevante informatie inzien en registreren.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be