ZNA Cadix opent in september 2023

Wereldwijde logistieke crisis vertraagt technische inrichting nieuwe ziekenhuis

Het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix zal in september 2023 openen in plaats van in maart. Dat heeft ZNA beslist na overleg met opdrachtnemer K.EUR Development. De wereldwijde logistieke crisis veroorzaakt te veel vertraging voor de technische inrichting van het gebouw. Hierdoor schuift de verhuis van ZNA Stuivenberg op tot na de zomer. De patiënten blijven tot de verhuis terechtkunnen in hun huidige ZNA-site.

 

Wereldwijde logistieke crisis

De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd gevolgen voor de logistieke keten. Daardoor hebben de werken in het ziekenhuis meer tijd nodig. Het gaat bijvoorbeeld om de levering en plaatsing van looddeuren, ventilatiesystemen en aangepaste koelgroepen voor de medische beeldvorming. Zonder deze uitrusting kan het ziekenhuis niet werken, en mag het wettelijk gezien ook niet openen.

 

ZNA Cadix afgestemd op gewijzigde zorgnoden en nieuwste technologie

Om van ZNA Cadix een operationeel ziekenhuis te maken, is een reeks aanpassingen en inrichtingswerken bezig. Deze werken zijn gestart na de bouwkundige oplevering van het gebouw in maart 2022. Het gaat om zowel de technologische inrichting als aanpassingen aan de invulling van het gebouw. ​

Zorgnoden

De aanpassingen zijn eerst en vooral nodig omdat de zorgnoden zijn geëvolueerd sinds het ontwerp van het ziekenhuis in 2013. Concrete voorbeelden zijn de inrichting van ruimtes voor het nieuwe traumacentrum. Zo wordt een casco ruimte in het operatiekwartier omgevormd tot een hybride operatiezaal. Dat is een ultramoderne, digitale zaal met geavanceerde medische beeldvorming. Er komt ook een extra operatiezaal voor dringende ingrepen, waar artsen de klok rond kunnen opereren naast het geplande operatieprogramma. Ook wordt een administratieve vloer omgevormd tot extra polikliniek voor raadplegingen en kleine behandelingen.

Nieuwste technologie

Daarnaast wil ZNA Cadix ook openen met de nieuwste medische toestellen. Deze toestellen en hun vereisten waren nog niet op de markt toen de architecten de plannen tekenden, waardoor aanpassingen nodig zijn aan de inrichting en structuur van het gebouw.

De nieuwe toestellen hebben bijvoorbeeld specifieke eisen voor hun energievoorziening en de plaatsing van stralingswerende deuren en wanden (voor de juiste inplanting van het toestel) in de ruimte. Bovendien moest er voor elk nieuw toestel een eigen stabiliteitsonderzoek gebeuren van de ruimte waarin het komt te staan. Dit leidde tot bijkomende verstevigingen van een aantal vloeren.

Verhuis op 18 september 2023

De verhuis is nu gepland op 18 september 2023. Nadat de werken zijn afgerond, wordt het hele ziekenhuis gereinigd en testen ZNA-medewerkers uitgebreid alle technologie. Doordat ook tijd nodig is om de duizend medewerkers van ZNA Cadix vertrouwd te maken met hun nieuwe werkomgeving, is beslist om in september te verhuizen. ​

“Keihard blijven werken aan inrichting en verhuis”

Voorzitter Els van Doesburg: ​

“Dankzij de grote inzet van aannemers, leveranciers, medewerkers en artsen lagen we lang op schema om ZNA Cadix in maart 2023 in gebruik te nemen. Met pijn in het hart hebben we vastgesteld dat we deze datum niet meer kunnen halen. Dit is bijzonder jammer voor onze medewerkers en de patiënten die hard uitkijken nar hun nieuwe stek. Samen met de leveranciers en de aannemer blijven we doorwerken om ons nieuwe ziekenhuis in september in gebruik te kunnen nemen." ​ ​

Wim Straetmans, bestuurder K.EUR:

“Jammer genoeg jaagt de oorlog in Oekraïne ook een wereldwijde schokgolf door de logistieke keten. Het conflict vertraagt een aantal belangrijke leveringen en werken voor de inrichting van het nieuwe ziekenhuis. Daarnaast heeft de coronapandemie de particuliere vraag naar bouwmaterialen doen groeien, wat tot schaarste op de markt leidt. Samen met de leveranciers en ZNA doen we al het mogelijke om ZNA Cadix snel en veilig klaar te krijgen voor de patiënten en het personeel.”

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be