ZNA Cadix neemt eerste patiënten op 

ZNA Stuivenberg na 138 jaar definitief gesloten

Sinds maandagmiddag 14.17 uur hebben de eerste 35 patiënten hun intrek genomen in het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix. Dat vervangt het iconische Stuivenberggasthuis, dat na 138 jaar definitief sluit. Om 14.11 uur waren alle patiënten overgebracht. 

De patiënten werden verhuisd vanuit ZNA Stuivenberg en ZNA Jan Palfijn. In afwachting van de opening van ZNA Cadix, had ZNA Jan Palfijn de voorbije dagen spoedpatiënten voor het nieuwe ziekenhuis opgenomen. Door stroomproblemen was dat in ZNA Stuivenberg niet meer mogelijk sinds 6 september. 

Vanaf 18 uur (maandag) kunnen de patiënten hun eerste bezoek ontvangen. 

 

Verhuis gestart om 8 uur 

Om 8 uur ‘s ochtends vertrokken de eerste van twintig patiënten vanuit ZNA Stuivenberg. Om 9 uur zetten de eerste van vijftien spoedpatiënten die waren opgenomen in ZNA Jan Palfijn koers naar hun gloednieuwe patiëntenkamer. Rode Kruis Vlaanderen zette tien ambulances in. Voor de hele verhuisoperatie zette ZNA 1200 mensen in. 

Een erehaag in ZNA Stuivenberg wuifde de laatste patiënt in 138 jaar om 12.14 uur uit. 

 

Website preview
Erehaag voor laatste patiënt ZNA Stuivenberg
Op 18 september 2023 om 12.14 uur verlaat de laatste patiënt het iconische Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen. Na 138 jaar wordt ZNA Stuivenberg wordt vervangen door het gloednieuwe ZNA Cadix, in de wijk Het Eilandje
YouTube

 

Eerste cijfers ZNA Cadix 

Sinds de vervroegde opening van de spoed in ZNA Cadix werden daar al 913 spoedpatiënten (cijfer t.e.m. 17/9) geholpen. Met 116 spoedpatiënten was zaterdag (16/9) de drukste dag. Ook het operatiekwartier van ZNA Cadix is maandag van start gegaan met een enkeloperatie van een patiënt die via spoed was binnengekomen. Vanaf dinsdag (19 september) kunnen patiënten voor geplande zorg (operaties, raadplegingen en onderzoeken) terecht in ZNA Cadix. 

 

Foto's: vertrek uit ZNA Stuivenberg

 

Foto's: vervoer naar en aankomst in ZNA Cadix

Geboortekaartje op 5200 m² 

Om de start van het nieuwe ziekenhuis in de kijker te zetten, is maandag vanaf 20.15 uur vanuit de vier windrichtingen een video-animatie te zien op de acht hoogste verdiepingen van ZNA Cadix. Het gaat om een werk van de in Antwerpen gevestigde beeldend kunstenaars Narcisse en Yvon Tordoir. De projectie is te zien tot 1 uur vannacht. 

 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be