Ziekenhuis Netwerk Antwerpen vervangt meer dan 1600 bedden
Eerste 36 high care bedden en 535 gewone bedden voor ZNA Middelheim
ZNA is gestart met de vervanging van ruim 1600 ziekenhuisbedden. Het gaat om gewone bedden en hoogtechnologische high care bedden voor de afdeling Intensieve Zorg en het brandwondencentrum. Zo’n grootschalige vervanging van bedden gebeurt eens in de 20 jaar. De nieuwe bedden zijn veiliger en comfortabeler voor de patiënten, en ergonomischer voor de zorgverleners.
Als eerste komt ZNA Middelheim aan de beurt. Tot en met 28 oktober worden daar 571 bedden vervangen. In de loop van 2024 zullen alle ZNA-sites nieuwe bedden hebben gekregen.
Investering van bijna 6 miljoen
De huidige ziekenhuisbedden zijn gekocht rond 2000 en zijn aan vervanging toe. Alleen de bedden worden nu vervangen, de matrassen worden regelmatig vernieuwd.
Els van Doesburg, voorzitter van de raad van bestuur:
“De nieuwe bedden zijn goed voor een investering van bijna 6 miljoen. Een investering die overigens zeer verantwoord is. Genezen is hard werken, en verzorgen is dat ook. Deze bedden ondersteunen patiënten en personeel. Ze zijn veiliger en comfortabeler voor de patiënten, en ergonomischer voor de zorgverleners. De high care bedden hebben bovendien meer mogelijkheden qua digitale bewaking, transport en positionering van de patiënt.”
Meer dan 1600 gewone ziekenhuisbedden en 85 high care bedden
In totaal vervangt ZNA meer dan 1600 gewone ziekenhuisbedden en 85 high care bedden voor de afdelingen Intensieve Zorg en het brandwondencentrum. De high care bedden houden rekening met specifieke vereisten van kritieke patiënten.
Na uitgebreide tests van de bedden op de verschillende ZNA-sites zijn ZNA Middelheim en ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis als eerste aan de beurt. Tot en met 28 oktober worden er 571 bedden vervangen. 535 gewone bedden van Hillrom en 36 high care bedden van wissner-bosserhoff Belgium komen in de plaats.
In 2022 opent ZNA Cadix met 300 nieuwe bedden. Later volgen ZNA Palfijn en de gespecialiseerde sites ZNA Elisabeth, ZNA Joostens en ZNA Hoge Beuken.
High care bedden: ingebouwde weegfunctie, 5e wiel, zijdelings kantelen en remalarm
Ingebouwde weegfunctie
De high care bedden hebben een ingebouwde weegfunctie. Op een display kan de verpleegkundige het gewicht opvolgen zonder dat de patiënt uit bed moet, en de behandeling bijsturen volgens de evolutie van het gewicht. De ingebouwde weegfunctie maakt de zorg veiliger en aangenamer voor de patiënten, en ergonomischer en efficiënter voor de zorgverleners.
Gemotoriseerd 5e wiel
Alle nieuwe bedden hebben een vijfde wiel voor meer rijcomfort. Ook bochten nemen is makkelijker dankzij de centrale positie van het vijfde wiel.
Bij de high care bedden is dit wiel elektrisch aangedreven, zoals bij een elektrische fiets. Het wiel trekt het bed voor- of achteruit, zodat de verpleegkundige geen kracht nodig heeft om het in beweging te krijgen of te stoppen. Dat komt van pas als de patiënt verplaatst moet worden, want dan gaat ook een hoop apparatuur mee zoals een monitor, defibrillator, spuitpompen en beademingsapparatuur. Als de verpleegkundige het bed loslaat tijdens het transport, remt het bed meteen.
Zijdelings kantelen en instelbare hoogte voor meer comfort
De high care bedden kunnen ook vijftien graden zijdelings kantelen. Dit is comfortabeler voor de patiënt en spaart de rug van de zorgverlener bij bijvoorbeeld het wassen of vervangen van het bedlinnen. Er ontstaan dan immers geen trekkrachten op de rug doordat de verpleegkundige voorover buigt. Het bed kantelt alleen als de sponden omhoog staan. Uit bed rollen kan dan niet.
Het lateraal kantelen kan ook gebruikt worden om de patiënt een wisselhouding te geven en zo doorligwonden te vermijden. Daarnaast wordt het makkelijker om een patiënt met hulp van de zwaartekracht op een operatietafel te leggen.
Hulp bij vroegtijdige mobilisatie en revalidatie
Om makkelijker uit bed te stappen, kan een IZ-patiënt de bedhoogte zelf instellen. Daarnaast is het mogelijk om het bed om te vormen tot een zetel. Dat biedt verlichting bij ademhalingsproblemen en maakt het aangenamer om te lezen of televisie te kijken.
Bed exit alarm
Het bed is voorzien van een bed exit alarm. Dit waarschuwt de verpleging wanneer een patiënt de intentie heeft het bed te verlaten of het bed verlaten heeft.
Remalarm
Als de stekker van het bed is aangesloten maar de rem niet is geactiveerd, gaat een alarm af. Dat is veiliger voor de patiënt. De high care bedden activeren de rem automatisch zodra ze stilstaan. Zo bolt het bed niet weg als de patiënt eruit stapt.
Patiënten merken weinig van beddenwissel
De patiënten zullen weinig merken hebben van de beddenwissel. Afdelingen die tijdens het weekend niet open zijn – zoals het dagziekenhuis - krijgen dan nieuwe bedden. Op weekdagen worden de bedden vervangen wanneer de patiënt even in de zetel zit. Alleen als het niet anders kan, verhuist de patiënt rechtstreeks van het oude naar het nieuwe bed.
Geen beddenkerkhof voor oude bedden
De eerste bedden die vervangen worden gaan niet naar het beddenkerkhof: ze krijgen een tweede leven in scholen of gaan via de leverancier naar ontwikkelingslanden (https://suryaproject.eu/). Dertig bedden gaan rechtstreeks naar scholen, tachtig bedden vertrekken via de stichting Hubi en Vinciane naar het Afrikaanse land Benin. De komende jaren wil ZNA nog meer bedden schenken aan goede doelen.