Wintertestdorp Spoor Oost van start

Overdekte en verwarmde locatie beschermt tegen weer en wind

Op 3 november is het wintertestdorp aan Spoor Oost van start gegaan. Om beschut te zijn tegen weer en wind, gebeuren de testafnames voortaan in een afsluitbare en verwarmde tent van duizend vierkante meter. Sinds de start op 6 augustus lieten meer dan 30 000 mensen zich testen aan Spoor Oost. Het testdorp is er om de druk op de huisartsen te verlichten.

 

30 000 tests sinds de start

Het stormweer van 21 oktober toonde aan dat de weersomstandigheden veranderen. Dankzij het overdekte en verwarmde testdorp zijn de testers en mensen die zich laten testen beschut tegen de regen, wind en koude. Door het te bouwen als spiegelbeeld van het ‘zomerdorp’, is ook geen dag testen verloren gegaan.

Dat het testdorp aan Spoor Oost blijft, is een troef. Sinds de start op 6 augustus hebben al 30 000 mensen zich er laten testen, de Antwerpenaren kennen dus de weg. Daarnaast is het wintertestdorp flexibel: het kan snel aangepast worden voor bijvoorbeeld vaccinaties of sneltests.

Fons Duchateau, schepen van Gezondheidszorg en voorzitter ZNA:

“Het testdorp is een schoolvoorbeeld van hoe je als stad andere overheden mee op sleeptouw kan nemen in de teststrategie en de strijd tegen het virus. Niet alleen bieden we deze dienstverlening aan aan de omliggende gemeenten. Ook andere steden namen dit initiatief over. Daarnaast houden we ook lokale testpunten open. Wanneer de overheid de teststrategie aanpast, kunnen we ons daaraan in een mum van tijd aanpassen. Ik hoop dat door de komst van de nieuwe laboratoria van Gent, Leuven en Bergen de teststrategie opnieuw zal worden aangepast en we ook asymptomatische mensen kunnen testen. Dit is essentieel in de aanpak van corona en om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo houden we zorgverstrekkers overeind en nemen we werk uit handen op de manier die zij nodig hebben.”

 

Verwarmde gang van 40 meter

Het overdekte testdorp heeft een L-vorm en meet 10 bij 45 meter. De constructie omvat de testzone en een aantal ruimtes voor medewerkers. In totaal hebben de tenten een oppervlakte van duizend vierkante meter, het hele testdorp neemt zelfs tienduizend vierkante meter in. Er is ruimte voor zes teststraten voor wie met de auto komt en twee voor voetgangers. De voetgangers gaan naar hun test in een verwarmde gang van 40 meter.

Bijzonder zijn de poorten in de constructie: ze kunnen apart open en dicht. Zo kan het testdorp zich aanpassen aan het weer. Twee verwarmingsinstallaties zorgen voor een aangename temperatuur voor de voetgangers, zelfs met geopende poorten.

Het poortsysteem is uitgewerkt op maat van het testdorp, alles is met de hand gesneden en gelast. Bij de opbouw is het testdorp in open lucht altijd operationeel gebleven.

 

Resultaten binnen de 48 uur

Het testdorp is een initiatief van de stad Antwerpen in samenwerking met de huisartsenkringen. Ziekenhuis Netwerk Antwerpen zorgt voor de medische ondersteuning. Studenten verpleegkunde van de AP hogeschool en HBO5 nemen de tests af. De resultaten van de tests zijn gekend binnen de 24 tot 48 uur, de betalende tests binnen de 24 uur.

Drie categorieën kunnen er terecht:

  • mensen met een doktersvoorschrift,
  • mensen die een test (betalend) nodig hebben voor een reis naar het buitenland. Een uitbreiding met andere categorieën ligt op tafel.
  • (beperkt in aantal) mensen een code van een contactonderzoeker

 

Michaël Lescroart

Woordvoerder, Kabinet Fons Duchateau

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be