VR-bril vermindert pijn en angst

Minister-president bezoekt technologische innovatie in ZNA Cadix 

Antwerpen, 17 maart 2024 - Voor de Open Technologie & Innovatiedag in het kader van Flanders Technology & Innovation (FTI) en de Dag van de Zorg bezocht Vlaams minister-president Jan Jambon zondagmiddag samen met schepen van gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Els van Doesburg het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. Ze volgden in het Brandwondencentrum een demonstratie van een VR-bril (virtual reality) om pijn te stillen en angstgevoelens te verminderen. Daarnaast brachten ze ook een bezoek aan de gloednieuwe en grootste hybride operatiezaal van Europa. In deze operatiezaal met geavanceerde beeldvorming en artificiële intelligentie vinden ingrepen plaats aan bijvoorbeeld de bloedvaten.

Om het grote publiek te laten kennismaken met het ziekenhuis, zette ZNA Cadix zondag eenmalig de deuren open. Er werden meer dan vijfduizend bezoekers verwacht.

 

Virtuele pijnstilling voor patiënten met brandwonden

Het Brandwondencentrum in ZNA Cadix gebruikt een virtual-realitybril om de patiënt in een virtuele omgeving onder te dompelen en minder pijn en angst te voelen. Deze technologie werkt op basis van psychologische principes zoals medische hypnose, hartcoherentie (het samenvallen van de ademhaling met het hartritme) en rustgevende muziek. Het gebruik van de bril gaat gepaard met een vooraf opgenomen hypnotische begeleiding.

De bril wordt ingezet bij patiënten die angstig zijn voor de zorg en wordt gebruikt als aanvulling op de pijnstilling. Bij patiënten die brandwonden in het aangezicht hebben, is de VR-bril niet bruikbaar. Zij kunnen beelden bekijken die worden geprojecteerd op een muur of het plafond.

 

Hybride operatiezaal met artificiële intelligentie

Met een werkbare oppervlakte van 106 vierkante meter heeft ZNA de grootste hybride zaal voor vaatchirurgie van Europa in gebruik genomen. Een hybride zaal is een operatiekamer met hoogtechnologische beeldvorming waarmee de chirurg tijdens de ingreep ‘in de patiënt’ kan kijken. Zo heeft de chirurg op elk moment gedetailleerde informatie over de bloedvaten van de patiënt, de exacte plaats van letsels en de precieze positie van katheters en stents. De nieuwe hybride zaal voor vaatchirurgie is uitgerust met slimme software (AI) die de chirurg ondersteunt tijdens de ingreep.

Daarnaast is ZNA ook het eerste Europese ziekenhuis met op twee sites een identieke en digitaal verbonden hybride zaal voor ingrepen aan de bloedvaten. Zo kunnen artsen in ZNA Middelheim en ZNA Cadix samenwerken en ingrepen voorbereiden.

Schepen van gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Els van Doesburg:

“ZNA Cadix opende precies zes maanden geleden de deuren. Vandaag tonen we hoe uniek dit ziekenhuis echt wel is: hoogtechnologisch, duurzaam en toekomstgericht waardoor we de Antwerpenaar de allerbeste zorg kunnen bieden. En wees gerust, de Antwerpenaar vindt de weg naar Cadix: op een half jaar tijd mochten we al 130 000 patiënten verwelkomen.”

Vlaams minister-president Jan Jambon:

“Flanders Technology & Innovation is in dit eerste weekend sterk van start gegaan. Dat is tijdens deze allereerste Open Technologie & Innovatiedag voor een groot deel te danken aan alle bedrijven uit de export-, industrie- en zorgsector die hun deuren openzetten voor het grote publiek om te tonen waar innovatie allemaal toe in staat is. ZNA Cadix is een jong hypermodern ziekenhuis waar artificiële intelligentie en ​ en virtual reality de zorg voor de gewone man en vrouw zichtbaar kwalitatief verbeteren. Meer technologie en meer innovatie gaan de sleutels vormen voor een betaalbare en kwalitatieve zorg in Vlaanderen.” ​

 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be