Testdorp TestCovid opent op donderdag 6 augustus

Registratie vooraf verplicht op www.testcovid.be

Op donderdag 6 augustus om 9.30 uur opent op Spoor Oost TestCovid, het eerste Belgische testdorp voor COVID-19-tests op grote schaal. Inwoners van de stad en vier buurgemeenten kunnen daar een test laten afnemen. Dat kan enkel indien ze een activatiecode van een contactonderzoeker of de federale overheid ontvingen, geen symptomen hebben, en na registratie en het maken van een afspraak via www.testcovid.be.

 

De bedoeling van het testdorp is om de grote druk op de eerstelijnshulp te verminderen. Zodat Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en laboratoria zich opnieuw volledig kunnen toeleggen op patiënten met COVID-19-symptomen of andere ziekteverschijnselen. Ook zullen bedrijven dankzij het testdorp sneller weten of een medewerker in isolatie moet of weer aan de slag kan. Verder draagt dit systeem bij tot een betere scheiding van mensen met en mensen zonder ziektesymptomen.

 

4 criteria voor de test

Het nieuwe testdorp wordt momenteel gefinaliseerd op Spoor Oost aan de Noordersingel, en is bedoeld voor mensen zónder ziektesymptomen. Wie wél ziekteverschijnselen heeft, dient zijn huisarts te contacteren.

Het dorp is níet vrij toegankelijk, maar énkel op afspraak en voor wie aan de volgende vier criteria voldoet:

  1. Een activatiecode gekregen hebben. Die code krijgt men via een contactonderzoeker of automatisch na terugkeer uit een risicogebied.
  2. Geen ziektesymptomen van COVID-19 vertonen.
  3. Wonen in 1 van de 9 districten van de stad Antwerpen, of in de gemeente Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem.
  4. Zich geregistreerd hebben op www.testcovid.be. Op deze site moet men de verkregen activatiecode ingeven, en een aantal vragen beantwoorden. Wie in aanmerking komt, kan vervolgens een afspraak voor het testdorp maken, tot twee dagen in de toekomst.

Na het maken van een afspraak krijgt de aanvrager een e-ticket met QR-code toegestuurd. Die code geeft, samen met een identiteitsbewijs, toegang tot het testdorp.

 

Drive-in

Het testdorp zelf is vergelijkbaar met een drive-in, een systeem waarbij zoveel mogelijk mensen op korte tijd kunnen geholpen worden.

In eerste instantie is het testdorp vanaf donderdag 6 augustus voor een aantal weken zeven dagen op zeven geopend van 9.30 tot 16.30 uur. Daarbij kunnen in een eerste fase naar schatting tussen de 500 en 600 testen per dag worden afgenomen. Afhankelijk van de noden zijn er nog uitbreidingen mogelijk, zowel qua openingsuren als in aantal teststraten.

Bij de opstart zijn er drie teststraten: twee voor mensen die met de wagen komen, een voor voetgangers en fietsers. Die laatsten laten hun fiets in de fietsenstalling achter. Vervolgens wandelen ze samen met de voetgangers met voldoende onderlinge afstand door hun straat. Tijdens de testafname zitten ze op een stoel. Automobilisten en hun eventuele passagiers moeten in de wagen blijven zitten tijdens de test.

Bij aankomst in het testdorp wordt gecontroleerd of je een geldig ticket en identiteitsbewijs hebt. In de teststraat zelf neemt een verpleegkundige een test af met een neuswisser. Tot slot zorgt een medewerker voor de administratieve afhandeling van het staal.

Met de voorspelde hittegolf vanaf 6 augustus, zal de organisatie tijdelijk ook extra maatregelen nemen om de wachtenden en medewerkers tegen de warmte te beschermen.

 

Uitslag binnen de 24 tot 48 uur

Het staal gaat naar een testlabo georganiseerd door het federaal platform (Biogazelle). In een latere fase gaan de stalen naar een nieuw labo van de Universiteit Antwerpen. De testpersoon kan zijn uitslag binnen de 24 tot 48 uur na de afname raadplegen via www.mijngezondheid.be of via zijn huisarts. Op basis van de uitslag krijgt de geteste persoon gepaste richtlijnen. Wie positief test, moet onmiddellijk zijn huisarts contacteren.

 

14 partners

In totaal sloegen 14 partners (stad Antwerpen, de 4 lokale Huisartsenkringen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, de provincie Antwerpen, het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, het RIZIV, Mediris en eHealth) de handen in elkaar voor dit initiatief. Golazo zorgt voor de logistieke en operationele ondersteuning.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be