Superhelden maken toediening infuus kindvriendelijker

Kabouter Plop, Bumba, Mega Mindy en K3 op baxterdozen

Infusen voor patiëntjes van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis steken voortaan in een doos met een superheld van Studio 100. Het gaat o.a. om Kabouter Plop, Bumba, K3 en Mega Mindy. Zo zien de kinderen het toegediende infuus niet meer en krijgen ze steun van hun superheld. Met de baxterdozen wil ZNA het ziekenhuisverblijf aangenamer maken voor de allerjongsten.

Deze baxterdozen zijn een primeur voor België. Het initiatief komt van serviceclub Ronde Tafel 25 Antwerpen. Deze organisatie ontwikkelde de dozen met de Studio 100-figuren samen met de Nederlandse partner Lovith en neemt de kosten op zich.

 

Duizenden infusen per jaar

ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis dient enkele vele duizenden infusen toe. Daarin zit bijvoorbeeld, bloed, glucose of een mix van water, vitaminen en suiker.  

Dr. An Bael, medisch diensthoofd ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis, vertelt hoe belangrijk het is dat kinderen zich goed voelen in een ziekenhuis:

“Studies bij kinderen tonen het belang aan van een positieve insteek. Die positieve ingesteldheid maakt stoffen vrij die bijdragen aan de genezing. Door de baxterdozen zien de kinderen dat hun idool hen bijstaat in de strijd tegen hun ziekte. De aankleding van de kamers en gangen van ons kinderziekenhuis was al op maat van kinderen, met de baxterdozen maken we nu ook de toediening van de medicatie kindvriendelijker.”

 

9 superhelden

De patiëntjes kunnen zelf hun baxterdoos kiezen. Ze hebben keuze uit negen verschillende Studio 100-figuren: K3 (3 ontwerpen), Bumba, Mega Mindy, Maya de Bij, Piet Piraat, Samson & Marie, Heidi, Campus 12 en Nachtwacht. Patiëntjes die naar huis gaan, mogen hun baxterdoos (na ontsmetting) meenemen.

 

Ook voor andere kinderziekenhuizen gratis baxterdozen

Jan Staelens, voorzitter Ronde Tafel 25 Antwerpen:

“De inspiratie voor ons ‘baxkesproject’ hebben we opgepikt in een Braziliaans Youtubefilmpje. Daarin kregen patiëntjes hun medicatie van superhelden van Marvel Comics als Captain America, de Hulk en Spider Man. Studio 100 was meteen bereid om dit idee een Belgische invulling te geven. De Baxkes zijn versierd met één van hun  helden, zodat een kind de nodige krachten krijgt van zijn of haar favoriete personage. Vriendjes en familie kunnen er ook een bericht op schrijven.”

“Het blijft ook niet bij ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis”, zegt Jan Staelens. “Nu we zien hoe blij kinderen hiermee zijn, willen we samen met andere afdelingen van Ronde Tafel België en Studio 100 de baxterdozen aanbieden aan vier andere kinderziekenhuizen. Wij nemen de kosten op ons.”

 

“Zoveel mogelijk kinderen superkrachten geven”

Dimitri Burms, PR-Officer Ronde Tafel 25 Antwerpen:

“Toen onze vorige voorzitter Tim De Clercq het idee lanceerde, waren al onze leden lyrisch over het concept. Dit project biedt ons de opportuniteit om het verschil te maken in vaak droevige en stressvolle periodes in het leven van de allerkleinsten en hun families”, zegt Dimitri Burms. “In de toekomst willen wij dit project ook uitrollen in Gent, Leuven, Luik en Charleroi om zoveel mogelijk kinderen superkrachten te geven.” 

 

5 jaar werken aan de baxterdoos

De baxterdoos is het resultaat van vijf jaar werk. Studio 100 zag de samenwerking meteen zitten en stelde zijn superhelden gratis ter beschikking. Eerder draaiden onderhandelingen met Disney na twee jaar op niets uit. Vervolgens vergde ook de ontwikkeling nog eens twee jaar (en een jaar extra door corona) om tot een doos te komen die er goed uit ziet, afwasbaar is en makkelijk in gebruik voor de verpleegkundigen. Hiervoor werkten Ronde Tafel 25 en ZNA samen.

 

Over Ronde Tafel 25 Antwerpen

Ronde Tafel 25 Antwerpen werd opgericht in 1958. Doorheen de jaren heeft de serviceclub tal van goede doelen op elke mogelijke manier ondersteund. Bij het selecteren van de goede doelen staan lokale kinderen altijd centraal. Jaarlijks doneert  Ronde Tafel 25 Antwerpen 30 000 à 50 000 euro aan goede doelen in de provincie Antwerpen. Website: www.RT25.be.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Dimitri Burms

PR officer, Ronde Tafel 25 Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be