Spoeddiensten ZNA en GZA delen voortaan MUG met identieke uitrusting

Geen tijdverlies: MUG blijft inzetbaar tijdens verhuis naar andere site

ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus delen voortaan een MUG-voertuig (mobiele urgentiegroep) waarbij al het materiaal gemeenschappelijk zal gebruikt worden. Alleen het medisch team wisselt nog wanneer het voertuig naar de andere campus gaat. Hierdoor moet de uitrusting niet meer aangepast worden en blijft de MUG altijd inzetbaar. 

Jaarlijks rukken de MUG’s van ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus uit voor 1700 dringende ritten. Om de nauwe samenwerking in de verf te zetten, zijn de gemeenschappelijke MUG-voertuigen bestickerd met het logo van zowel ZNA als GZA Ziekenhuizen.

 

“Alleen de inzittenden veranderen nog”

Caitlin Van Herzele, verpleegkundig afdelingshoofd spoed ZNA Middelheim:

“Ziekenhuizen delen wel vaker een MUG-permanentie. Daarbij neemt elk ziekenhuis een week de permanentie voor zijn rekening. Veel ziekenhuizen hebben hiervoor een eigen MUG-voertuig. Vanaf nu zullen de spoeddiensten van ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus intensiever samenwerken en één voertuig delen. De uitrusting blijft in de wagen, alleen de inzittenden veranderen nog. Met deze samenwerking winnen we tijd – we moeten geen uitrusting meer aanpassen – en is de MUG ook inzetbaar tijdens de wissel van campus.”

 

Peter Peeters, directeur Vrouw & Kind, Operatiekwartier, Heelkunde en Kritieke Diensten GZA Ziekenhuizen: 

“Wanneer het MUG-voertuig is overgedragen aan de andere site, keert de verpleegkundige terug naar de eigen campus met een reserve MUG-voertuig. Dit voertuig is identiek aan het andere MUG-voertuig. We zetten het in bij ritten waarbij extra medische expertise naar een andere campus binnen ZNA-GZA moet worden gebracht. Het gaat bijvoorbeeld om een kinderarts voor pasgeboren kinderen voor een premature bevalling in een site zonder intensive care voor pasgeborenen. Dit voertuig zetten we ook in wanneer onze prioritaire MUG in onderhoud is in de garage of naar de keuring moet.”

 

Patiënten met ernstige en levensbedreigende problemen

Een MUG is als het ware een mobiele dienst Spoedgevallen. Het MUG-team verleent dringende geneeskundige hulp aan patiënten met ernstige en levensbedreigende problemen. Het gaat bijvoorbeeld om verkeersongevallen, hartproblemen of een hart- en ademhalingsstilstand waarbij een reanimatie moet verricht worden.

De noodcentrale 112 stuurt een MUG uit als een oproep zo’n medisch team vereist. Dit team werkt altijd in bijstand van een ziekenwagen. Het team bestaat uit een spoedarts en een verpleegkundige met bijzondere beroepstitel in de intensieve zorgen en spoedgevallenzorg.

De MUG-wagen is uitgerust met een heel wat medicatie en medisch materiaal, zoals een defibrillator, beademingstoestel, toestel voor hartmassage, toestel voor beeldvorming en materiaal voor specifieke interventies zoals brandwonden en letsels bij rampen.

 

Nieuwe MUG in 2023

Door deze samenwerking kunnen ZNA en GZA Ziekenhuizen sneller – elke vier jaar – een nieuwe MUG kopen voor deze twee sites. Die zal afwisselend door ZNA en GZA Ziekenhuizen betaald worden.

Momenteel wordt gereden met de MUG van ZNA. In 2023 komt een nieuwe MUG in dienst. De aankoop en inrichting op maat van een MUG kosten ongeveer 150.000 euro.

 

Belangrijke informatie voor de noodcentrale

Als je zelf 112 belt voor medische bijstand, denk dan aan de drie zaken hierna.

  1. Blijf bij het slachtoffer en blijf rustig. Zoek extra hulp indien mogelijk.
  2. Vertel de 112-operator wat er aan de hand is, waar de hulp nodig is (gemeente, straat en huisnummer), hoeveel slachtoffers er zijn, wie de slachtoffers zijn (kinderen of volwassenen) en hoe ze eraan toe zijn.
  3. Zorg dat de hulpdiensten makkelijk ter plaatse kunnen komen: open de deur of laat iemand de deur openen en wachten op straat.

 

 

Peter Peeters

Directeur Vrouw & Kind, Operatiekwartier, Heelkunde en Kritieke Diensten, GZA Ziekenhuizen

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be