Sneltests vandaag van start in testdorp Antwerpen

Resultaat al na 15 minuten bekend

Vandaag start het covid-testdorp in Antwerpen met sneltests. Dankzij de antigeen-sneltest kunnen superverspreiders snel opgespoord en in isolatie geplaatst worden. Het resultaat is al na een kwartier bekend, wat veel sneller is dan bij de pcr-test. In eerste instantie laten prioritaire diensten en bedrijven zich sneltesten in het testdorp. Als de overheid de teststrategie aanpast, kunnen ook andere groepen terecht in het testdorp.

 

Superverspreiders opsporen

De antigeen-sneltest haalt op voldoende betrouwbare wijze de besmettelijke superverspreiders uit de groep testpersonen. In tegenstelling tot de pcr-test spoort hij niet het genetisch materiaal (RNA) op, maar het antigeen: dat is een eiwit van het virus dat in het menselijk lichaam voor een afweerreactie zorgt. Net als bij een zwangerschapstest is het resultaat na enkele minuten bekend, verwerking in een laboratorium is niet nodig. De verwerking van een pcr-test in een lab duurt ongeveer zes uur.

 

“Nodig om teststrategie aan te passen”

Fons Duchateau, voorzitter ZNA:

“De antigeen-sneltest heeft drie grote troeven: het resultaat is snel bekend, hij is goedkoop en ontlast de laboratoria die de klassieke pcr-testen verwerken. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan is het essentieel dat we opnieuw uitgebreider mensen testen en superverspreiders zo snel mogelijk in isolatie plaatsen. Daarom hoop ik dat de federale overheid met de start van de universitaire superlabo’s de teststrategie weer zal aanpassen. Zo kunnen we zorgverstrekkers overeind houden en kunnen essentiële diensten en bedrijven blijven werken. Als stad is dat nu eerste taak. De piek stabiliseert, maar dat is geen reden om de teugels te vieren. Integendeel: hoe sneller we alle aspecten van de pandemie aanpakken, hoe sneller ons leven weer kan normaliseren. Het testdorp is cruciaal in die filosofie”.

Resultaat per sms of mail

Ook de antigeen-sneltest wordt afgenomen met een neuswisser. Vervolgens steekt de testafnemer de wisser in een tube met reageervocht. Daarna druppelt de medewerker van het testdorp een beetje vocht uit deze tube op een testplaatje. 15 minuten later is daarop af te lezen of de geteste persoon positief is of niet.

 

Een negatieve sneltest.
Een negatieve sneltest.

 

Het is de bedoeling dat de testpersonen onmiddellijk na hun test in het testdorp vertrekken. Zo besmetten ze geen andere mensen in het testdorp. Het testresultaat krijgen ze enkele minuten later op het gsm-nummer en mailadres dat ze bij inschrijving hebben opgegeven.

 

Tests op pitaplatform

Voor een correcte verwerking is het belangrijk dat het testresultaat na een kwartier wordt afgelezen. Hiervoor gebruikt het testdorp het ‘rad van Altuner’. Altuner Huseyin werkt als schrijnwerker bij ZNA.

Altuner Huseyin:

“Mijn teamleider had me gevraagd om een draaiend platform in elkaar te knutselen. Toevallig had ik net een onderstel gekocht om een draaitafel te maken voor thuis. Het was de bedoeling om daarop pitahapjes en sausjes te zetten tijdens een feestje. Nu heb ik samen met mijn zoon Erdem (12 jaar) de handen uit de mouwen gestoken en een rad gemaakt voor het testdorp. De draaitafel was een cadeau voor mijn vrouw, we zullen de potjes nog even moeten doorschuiven.”
ZNA-schrijnwerker Altuner Huseyin maakte samen met zijn 12-jarige zoon het platform voor de verwerking van de sneltests.
ZNA-schrijnwerker Altuner Huseyin maakte samen met zijn 12-jarige zoon het platform voor de verwerking van de sneltests.

 

Het rad telt 30 bakjes. Aan de ene kant van het rad druppelt een medewerker reageermiddel (dat in een tube vermengd werd met het staal) op het testapparaatje. Dat legt hij vervolgens in het bakje met het tijdstip van afname. Een tweede medewerker aan de overkant controleert het tijdstip en verwerkt het resultaat. Dit vertrekt meteen per mail en sms naar de geteste persoon. Het rad wordt nog gemotoriseerd, zodat het na een kwartier precies een halve slag is gedraaid.

De sneltests zijn er voor o.a. essentiële diensten als de politie, brandweer, stadsreiniging en bedrijven die niet mogen stilvallen.
De sneltests zijn er voor o.a. essentiële diensten als de politie, brandweer, stadsreiniging en bedrijven die niet mogen stilvallen.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be