Recordaantal tests in Antwerps testdorp

52% tests voor terugkeerders oranje zone

Vandaag (zondag 23 augustus) hebben 450 mensen zich in het Antwerpse testdorp laten testen op Covid-19. Dat is meer dan een verdubbeling van het vorige dagrecord: op 18 augustus lieten 204 mensen zich testen. De stijging komt doordat ook mensen die zijn teruggekeerd uit een oranje zone zich sinds zaterdag kunnen laten testen. Zij nemen de helft van de tests voor hun rekening. 

 

“450 mensen die niet naar huisarts moesten voor test”

Fons Duchateau (schepen van Gezondheidszorg en voorzitter Ziekenhuis Netwerk Antwerpen):

“Zonder het testdorp hadden 450 mensen naar de huisarts moeten gaan voor een test, met alle extra werk als gevolg. Om de eerstelijnszorg te helpen, moeten we deze tests zo veel mogelijk bij hen wegnemen. Ik denk dat deze cijfers heel duidelijk de nood tonen aantonen van ons testdorp. Het is een wapen om de pandemie in te dijken en Antwerpen en omgeving te beschermen”

 

52% teruggekeerd uit oranje zone

Iets meer dan de helft van de geteste personen (52%) is teruggekeerd uit een oranje zone. Sinds zaterdag (22 augustus) kunnen ook zij zich laten testen in het testdorp. Hiervoor moeten ze zich eerst registreren op www.testcovid.be. Het e-ticket met hun afspraak moeten ze samen met een identiteitsbewijs en hun Passenger Locator Form voorleggen in het testdorp. Zich spontaan ter plaatse aanbieden voor een test kan niet.

 

Ontlasten eerste lijn en verkorten quarantaine

Het doel van TestCovid is om mensen zonder COVID-19-symtomen bij de huisarts en op spoeddiensten te scheiden van patiënten met symptomen. Dit neemt heel wat druk weg op de eerste lijn, die zich hierdoor ten volle kan wijden aan zieke mensen. Daarnaast helpt de grootschalige testing om de quarantaine van mensen die terugkeren uit het buitenland in te korten. Dit maakt een groot verschil voor de continuïteit van essentiële overheidsdiensten (brandweer, huisvuilophaling, politie) en bedrijven. Na een tweede negatieve test wordt de quarantaine van twee weken met vier dagen ingekort.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be