Primeur: grootschalig covid-testdorp in stad Antwerpen

Drive-in teststraten om grote druk op Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en labo’s weg te nemen

Volgende week opent in de stad Antwerpen #TestCovid, een locatie voor covid-tests op grote schaal. Dit testdorp aan de stadsrand is goed voor 500 tot 4000 testafnames  per dag, een primeur voor België. Mensen zonder symptomen van covid-19 kunnen zich - alleen na registratie - laten onderzoeken. Wie ziekteverschijnselen heeft, moet naar de huisdokter. Het initiatief moet de grote druk op de Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en laboratoria wegnemen. Zo kunnen zij zich opnieuw volledig toeleggen op patiënten met covid-symptomen of andere ziekteverschijnselen. Meer details over de praktische kant volgen later.

Minder druk op zorgcircuit, efficiënter brandhaarden opsporen en economie vrijwaren

Fons Duchateau, schepen van Volksgezondheid stad Antwerpen:

“#TestCovid komt er om de grote druk op het zorgcircuit te verminderen. Doordat momenteel  heel veel mensen zonder symptomen zich laten testen, worden de Antwerpse huisartsen,  spoeddiensten en de bestaande labs overspoeld. Deze situatie is niet houdbaar. Door schaal en snelheid te combineren zonder dat een arts nodig is, krijgen zij opnieuw zuurstof voor hun zorg voor zieke mensen. Onze aanpak delen we graag met andere steden en gemeenten.”

Het testdorp heeft drie verschillende doelstellingen.

 1. Eerst en vooral wil het mensen zonder covid-symptomen weghalen uit het zorgcircuit. Zo kunnen deze zorgverleners zich opnieuw ten volle wijden aan mensen die ziek zijn.
 2. Daarnaast helpt de testing op grote schaal om de pandemie efficiënter aan te pakken. Uitgebreide tests helpen om de haarden van de besmetting nauwkeurig in kaart te brengen.
 3. Tot slot kan  ook de economie gevrijwaard worden: bedrijven hoeven niet nodeloos stil te liggen doordat hun medewerkers lang moeten wachten op een test en de resultaten. Zo blijft de economische keten draaien. Voor zowel grote als kleine ondernemingen maakt dit een wereld van verschil, in het bijzonder in een logistieke keten.

 

Drive-in en walk-in voor tests

Het testdorp aan Park Spoor Oost is een tijdelijk initiatief om op grote schaal mensen te testen op covid. Het omvat meerdere teststraten waarin mensen zonder symptomen een zogenaamde swab-test kunnen laten afnemen. De aanpak is vergelijkbaar met een drive-in, waar meer mensen op korte tijd geholpen worden. De drive-in staat open voor mensen met de wagen of te voet. Afhankelijk van de nood varieert de capaciteit van 500 tot 4000 tests per dag.

 

Registratie vooraf verplicht

Mensen kunnen zich niet spontaan aanbieden aan Park Spoor Oost. In de eerste fase kunnen alleen inwoners van de stad Antwerpen en districten zich laten testen.

Het gaat om de postcodes:

 • 2000 (centrum)           
 • 2018 (tussen Leien en Singel)   
 • 2020 (Kiel + tentoonstellingswijk)        
 • 2030 (Luchtbal)           
 • 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo
 • 2050 (Linkeroever)      
 • 2060 (Antwerpen-Noord)
 • 2100 Deurne
 • 2140 Borgerhout
 • 2170 Merksem
 • 2180 Ekeren
 • 2600 Berchem
 • 2610 Wilrijk
 • 2660 Hoboken

Wie zich wil laten testen, moet zich eerst registreren op een website. Daar beantwoord je een aantal vragen en geef je je persoonsgegevens in. Op basis hiervan krijg je te horen of je je kan laten testen in het testdorp. Het is niet de bedoeling dat mensen die ziekteverschijnselen vertonen zich registreren: zij contacteren best hun huisarts. Ter plaatse registreren voor een test is niet mogelijk. Wie zich zonder registratie aanbiedt, wordt teruggestuurd. Zij kunnen zich laten testen na registratie.

 

Universiteit Antwerpen zet nieuw labo op voor verwerking

Een nieuw labo in de Universiteit Antwerpen onder leiding van professor Herman Goossens verwerkt alle stalen. Zo kunnen de private labo’s en die van de ziekenhuizen zich blijven concentreren op de stalen van de huisartsen en de ziekenhuizen.

 

Samenwerking 7 partners

De partners achter het testdorp zijn de de stad Antwerpen, de Huisartsenkringen van Antwerpen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), Universiteit, Antwerpen, UZA, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be