Primeur: 25000 milieuvriendelijke vaten voor risicohoudend medisch afval

ZNA stapt als 1e Belgisch ziekenhuis over op alternatief uit gerecycleerde drankverpakkingen

  • Vaten van gerecycleerde drankverpakkingen in plaats van ‘virgin plastic’
  • Minderuitstoot CO2 gelijk aan verbranding 15 000 liter diesel

 

Als eerste ziekenhuis in België schakelt Ziekenhuis Netwerk Antwerpen over op milieuvriendelijke vaten voor risicohoudend medisch afval (RMA). Dit omvat o.a. laboratoriumafval, viraal en bacteriologisch besmet materiaal en afval van kankerbehandelingen. Nu ook vaten van gerecycleerd plastic voldoen aan de ADR-normen (*), stapt ZNA over op dit duurzame alternatief. De vaten zijn gemaakt van gerecycleerde drankverpakkingen, wat de CO2-uitstoot bij de productie halveert. ZNA vult jaarlijks 25 000 vaten met RMA.

(*) De ADR-normen zijn de Europese regels voor het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg.

 

“Keuze voor milieu snel gemaakt”

Tom Havermans, milieucoördinator ZNA:

“Als grootste ziekenhuis van het land hebben we heel wat risicohoudend medisch afval dat we veilig moeten verzamelen en afvoeren. Nu de nieuwe vaten uit gerecycleerd materiaal beantwoorden aan de wettelijke normen, is onze keuze snel gemaakt. Deze vaten uit gerecycleerd plastic bieden hetzelfde gebruiksgemak als de traditionele vaten en zijn een pak milieuvriendelijker. Zo dragen we als witte sector een steentje bij aan een groener milieu.”

 

Geen virgin plastic meer

De nieuwe milieuvriendelijke vaten worden gemaakt van gerecycleerde kunststofverpakkingen uit PMD-afval. Na sortering gaat het polypropyleen naar een bedrijf dat  alles intensief reinigt en hersmelt tot granulaten. Deze granulaten vervangen het virgin plastic in het productieproces van de vaten. Het nieuwe RMA-vat uit gerecycleerd plastic heeft een kleinere ecologische afdruk dan het klassieke vat. De milieu-impact is 57% lager, de CO2-uitstoot 51% lager. De duurzame vaten zijn de vrucht van een samenwerking tussen producent Mauser Benelux en SUEZ, dat de vaten levert aan ziekenhuizen, ze weer ophaalt en afvoert naar een gespecialiseerde afvalenergiecentrale. Bij gebrek aan een milieuvriendelijk alternatief, gebruikten ziekenhuizen jarenlang vaten van zogenaamd virgin plastic.

 

Onmogelijk te heropenen

De vaten waarin RMA wordt verzameld, moeten voldoen aan uiterst strenge normen qua kwaliteit en stevigheid. Zo moeten ze bijvoorbeeld stevig genoeg zijn om valtests te doorstaan. Gevulde vaten worden vervolgens verzegeld. Eenmaal het deksel erop is geklikt, kan het niet meer geopend worden. Tot slot worden RMA-vaten verplicht op hoge temperatuur verbrand in speciale ovens.

 

54 ton minder CO2-uitstoot

De vaten uit gerecycleerd plastic garanderen een veilige verwerking van het afval, met een veel  lagere milieu-impact. De 25 000 milieuvriendelijke vaten per jaar die ZNA gebruikt, zullen de CO2-uitstoot met 54 ton verminderen. Dit komt overeen met de verbranding van 15 000 liter diesel, of 50 000 kilometer met de vrachtwagen.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be