Ook ZNA herschikt zorgaanbod vanaf maandag 26 oktober op vraag overheid

60% bedden intensieve zorg vrijgemaakt, aantal niet-dringende ingrepen uitgesteld

Om meer bedden en zorgverleners te voorzien voor covid-patiënten, moet ook ZNA zijn operatieprogramma sterk beperken. Dit betekent dat zowel niet-dringende operaties die gevolgd worden door een opname in het ziekenhuis als chirurgische ingrepen in het dagziekenhuis worden uitgesteld. Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) verwittigt de patiënten in kwestie. Zodra de situatie het weer toelaat, zal ZNA het operatieprogramma uitbreiden. 

 

Meer bedden en zorgverleners nodig

Fons Duchateau, voorzitter ZNA:

"De opschaling naar fase 2A is noodzakelijk doordat het aantal opnames blijft toenemen. 2A is de op twee na hoogste van zes fases. Deze fase houdt in dat ZNA 60 procent (= 44 bedden) van de IZ-bedden vrijhoudt voor covid-patiënten. Daarnaast breidt ZNA de bestaande IZ-capaciteit van 76 bedden uit met 11 bedden. Op de hospitalisatieafdeling komt het zesvoud van de IZ-bedden voor covid-patiënten erbij. Dit moet beschikbaar zijn tegen 2 november."

Normaliter was het de bedoeling om tegen aanstaande maandag klaar te staan voor fase 1B, met de helft (= 37 bedden) van de IZ-bedden en 148 hospitalisatiebedden voor covid-patiënten.

De nieuwe stap is nodig om voldoende bedden en handen aan het bed te hebben voor covid-patiënten. Belangrijk om weten is dat covid-patiënten veel meer zorgpersoneel vergen dan een niet-covid-patiënt.

Dit kan alleen door de activiteiten te herschikken en een deel van de ingrepen en onderzoeken af te bouwen. Hierbij kijkt het ziekenhuis naar de beschikbare bedden, de urgentie van de ingreep en het aantal ligdagen per ingreep. De meeste ingrepen hebben een periode waarin ze uitgevoerd moeten worden, er is dus meer dan één moment mogelijk. Patiënten kunnen nog altijd binnen de termijn op de operatietafel komen, maar minder snel dan in gewone omstandigheden.

 

Gevolgen voor patiënten

Dringende medische zorg blijft doorlopen. Wie dringende zorg nodig heeft, kan daarvoor altijd en veilig terecht in het ziekenhuis.

 

Operaties met opname

Niet-dringende operaties met vervolgens opname in het ziekenhuis worden uitgesteld. Het gaat om operaties waarna de patiënt verblijft op IZ of op een hospitalisatieafdeling.

 

Dagziekenhuis en raadplegingen

Daarnaast worden chirurgische ingrepen in het daghospitaal verschoven naar een latere datum. Niet-chirurgische onderzoeken of behandelingen in het daghospitaal blijven lopen, net als de raadplegingen.

 

Patiënten worden verwittigd

ZNA verwittigt zelf de patiënten van wie de ingreep niet zal plaatsvinden. Patiënten hoeven zelf dus niet te bellen.

 

 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be