Ook sneltests voor particulieren in testdorp Wilrijkse Plein

Test voor 10 euro, resultaat na 1 uur bekend

Het testdorp TestCovid aan Wilrijkse Plein neemt vanaf dinsdag 20 juli ook sneltesten af van burgers. Een aantal landen aanvaarden een negatieve sneltest in plaats van een PCR-test. Zo’n sneltest is goedkoper dan een PCR-test, het resultaat is sneller bekend. Maximaal een uur later krijgt de inwoner de uitslag per sms of mail, en binnen de vier uur via de app CovidSafeBE. Inwoners van de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem betalen tien euro voor een sneltest in TestCovid. Een afspraak boeken kan via antwerpen.testcovid.be.

 

Sneltests voor buitenland

De sneltests in TestCovid zijn geschikt voor reizen naar bepaalde landen. Op https://reopen.europa.eu/nl en in de app Re-open EU vinden burgers per land informatie over reizen in Europa en COVID-19. Het testdorp zelf geeft geen informatie over welke landen een sneltest aanvaarden, dat is de verantwoordelijkheid van de burger.

De antigeen-sneltest wordt afgenomen met een neuswisser. Vervolgens steekt de testafnemer de wisser in een tube met reageervocht. Daarna druppelt de medewerker van het testdorp een beetje vocht uit deze tube op een testplaatje. Vijftien minuten later is daarop af te lezen of de geteste persoon positief is of niet.

Een sneltest spoort antigeen op: dat is een eiwit van het virus dat in het menselijk lichaam voor een afweerreactie zorgt. Net als bij een zwangerschapstest is het resultaat na enkele minuten bekend, verwerking in een laboratorium is niet nodig. Een pcr-test spoort het genetisch materiaal (RNA) op.

 

1049 test per dag in TestCovid

Sinds maandag 28 juni hebben gemiddeld 1049 mensen per dag zich laten testen in het Antwerpse testdorp. In totaal kwamen tot en met zondag 18 juli al 173443 inwoners langs voor een test in het testdorp. Met 1186 tests was donderdag 8 juli de drukste dag sinds de opening op 6 augustus vorig jaar.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen, een psychiatrisch verzorgingstehuis en een woonzorgcentrum. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen te werk en 600 artsen. In totaal telt ZNA circa 2 000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50 000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70 000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600 000.

Contact

Leopoldstraat 26 B-2000 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be