Ook noorden stad Antwerpen krijgt centrum voor hartrevalidatie

Minder verplaatsingstijd door 2e centrum in ZNA Jan Palfijn

  • Hartpatiënten in hele stad Antwerpen kunnen voortaan revalideren in zowel ZNA Jan Palfijn als ZNA Middelheim
  • 45 sessies onder begeleiding van specialisten
  • Revalidatieprogramma vermindert kans op nieuw infarct of bijkomende ingreep

                                                                                                   

Mensen die revalideren van een hartoperatie of -infarct kunnen voortaan ook terecht in ZNA Jan Palfijn in Merksem. Het nieuwe centrum is het tweede binnen de stadsgrenzen (inclusief districten) en komt tegemoet aan de vraag van patiënten in het noordelijk deel van Antwerpen. Zo moeten ze voor hun revalidatie niet langer naar de zuidkant van de stad. Door vijftien weken onder begeleiding te oefenen, verkleinen ze de kans op een nieuw infarct of bijkomende ingreep. Hartcentrum ZNA investeert 250 000 euro in het nieuwe centrum.

 

 

2e centrum voor hartrevalidatie in stad Antwerpen

Met ZNA Jan Palfijn in Merksem krijgt de stad Antwerpen een tweede centrum voor hartrevalidatie. Tot nu toe was ZNA Middelheim in de zuidrand van de stad het enige ziekenhuis in de stad en districten waar hartpatiënten konden revalideren. Het tweede centrum is een alternatief  voor wie in het noordelijk deel van de stad woont. Het bespaart de patiënten tijdens hun revalidatie 45 verplaatsingen via de drukke Antwerpse ring. Elke dag is er plaats voor 40 patiënten.

 

Minder kans op nieuw infarct of bijkomende ingreep

Dokter Jimmy Jacobs, cardioloog ZNA Jan Palfijn:

“Hartrevalidatie is heel belangrijk als je recent een hartinfarct of hartoperatie hebt ondergaan. Naast correcte medicatie en de ingreep zelf, is revalidatie een cruciale pijler in de behandeling. Dankzij de oefensessies kunnen  patiënten onder optimale begeleiding en met een individueel oefenschema sterker worden. Zo bouwen ze in een veilige omgeving opnieuw vertrouwen op in hun hart en lichaam. Daarenboven is het meer dan alleen maar fitness: je krijgt een totaalpakket met voedingsadvies door erkende diëtiste, en zo nodig psychologische ondersteuning en rookstopbegeleiding. Studies hebben aangetoond dat patiënten grote winst boeken met deze aanpak. Er is minder kans op een nieuw hartprobleem.”

Door gericht te oefenen, kunnen mensen die recent een hartinfarct of ingreep hebben gehad de kans op een bijkomende ingreep of een nieuw infarct sterk verminderen. Het oefenprogramma is afgestemd op hun individuele mogelijkheden. Na een inspanningstest op de fiets krijgt elke patiënt een schema op maat. Vervolgens oefent de patiënt vijftien weken lang drie keer per week.

Het gaat om oefeningen met een hartslagmeter op een passend toestel: een hometrainer, loopband, handbike (voor mensen in een rolstoel of met een verlamming), step of toestellen voor krachtoefeningen. De begeleiding volgt de vooruitgang op, en past het oefenprogramma  aan waar nodig.

De mutualiteit betaalt de hartrevalidatie vrijwel volledig terug. De eigen bijdrage van de patiënt is minder dan drie euro per sessie.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be