Nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix opent in maart 2023

Uitstel noodzakelijk voor mentale rust medewerkers en vrijwaring IZ-capaciteit

Het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix gaat open in maart 2023 in plaats van in november 2022. Met de beslissing neemt de raad van bestuur van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen druk weg van de medewerkers om hun mentale veerkracht intact houden. “Door de coronapandemie geven ze al twintig maanden het uiterste van zichzelf. De timing van andere projecten aanhouden alsof er geen COVID is, zou respectloos zijn”,  aldus ZNA-voorzitter Els van Doesburg. "We willen maximaal ademruimte creëren voor onze mensen.” Voor de patiënten verandert de latere verhuizing naar ZNA Cadix niets. Ze blijven terechtkunnen in ZNA Stuivenberg, ZNA Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth.  

Om het aantal IZ-bedden voor COVID-patiënten uit te breiden en de zorg te kunnen bolwerken, moet ZNA ook medewerkers van operatiekamers en recovery inschakelen. Hiervoor maakt ZNA ook bij andere projecten verpleegkundigen vrij. COVID-patiënten vereisen dubbel zoveel verpleegkundigen als andere patiënten.

 

Els van Doesburg, voorzitter raad van bestuur ZNA: 

“De Antwerpenaar krijgt met ZNA Cadix een hypermodern nieuw ziekenhuis. Dat omvat niet alleen een gebouw, maar ook een hoop zorgverleners die er zullen werken. Omdat we deze mensen aan boord willen houden, heeft de raad van bestuur beslist om in maart 2023 te verhuizen in plaats van in november 2022. Zo halen we druk van de ketel, want de boog van de medewerkers staat door COVID al 20 maanden gespannen. Sinds de start van de pandemie heeft ZNA meer dan 4500 COVID-patiënten opgenomen, en dat aantal blijft oplopen. De zorgteams hebben een immense inspanning geleverd die nog altijd niet is afgelopen. Het is niet redelijk om van hen te verwachten dat ze naast de niet aflatende pandemie ook de intensieve voorbereiding van de verhuizing op zich nemen. Het menselijk kapitaal gaat voor.”  

Een duizendtal medewerkers van ZNA Stuivenberg, ZNA-Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth verhuizen naar ZNA Cadix. De voorbereiding daarvan omvat niet alleen de verhuizing van patiënten en apparatuur, maar ook het testen van processen, apparatuur en infrastructuur en het klaarmaken van alle afdelingen. Heel wat verpleegkundige teams zijn hierbij betrokken, naast de dagelijkse zorg voor de patiënten. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be