Nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix officieel ingehuldigd 

Verpleegkundige Mary van ZNA Stuivenberg knipt lintje 

Dinsdag 5 september is het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix officieel ingehuldigd. Verpleegkundige Mary De Blieck knipte het ceremoniële lintje door, dat werd vastgehouden door Eddy Aerts (CEO ZNA) en Willeke Dijkhoffz (CEO GZA en toekomstig CEO van Ziekenhuis aan de Stroom, de nakende fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen). ZNA Cadix neemt op 18 september de fakkel over van ZNA Stuivenberg, dat na 138 jaar sluit.

De opening werd bijgewoond door diverse prominenten, waaronder Vlaams minister-president Jan Jambon, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, burgemeester Bart De Wever en schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg.  

 

“Zorg wordt geboden door mensen, niet door stenen” 

Mary De Blieck (verpleegkundig afdelingshoofd dagziekenhuis Hematologie ZNA Stuivenberg) knipte het ceremoniële lintje door met een chirurgische schaar: ​ 

“Als ancien van ZNA Stuivenberg (33 jaar dienst) is het een hele eer om namens de collega’s die naar ZNA Cadix verhuizen het ziekenhuis te mogen inhuldigen. Over dertien dagen komen we met een hart vol herinneringen naar hier. We kijken er heel hard naar uit om onze patiënten te verzorgen op deze nieuwe werkplek. Wij zijn er klaar voor, het nieuwe ziekenhuis is dat ook. Nu is het nog kwestie van de dozen in de vrachtwagens te zetten en de patiënten gezond en wel over te brengen.” ​ ​ ​ 

 

Els van Doesburg, voorzitter ZNA en toekomstig voorzitter ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom): ​ 

“Zorg wordt geboden door mensen, niet door - best wel - dure stenen. De buitenkant blonk al, vandaag wordt dit gebouw ook tot leven gewekt. De officiële inhuldiging van ZNA Cadix is voor mij dan ook een belofte van die zorg en de nabijheid voor de Antwerpenaar en ons zorgpersoneel. Met de James Bond van de ziekenhuizen willen wij ons zorgpersoneel de meest moderne, comfortabele en aangename werkomgeving bieden.” 

 ​ 

Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering 

“Het was hoog tijd voor een nieuw hypermodern ziekenhuis in Antwerpen. ​ Vandaag is die dag aangebroken. Proficiat! Het Cadix-ziekenhuis is een opmerkelijk gebouw waar innovatie op elk niveau zegeviert. Voor mij springt de gelijkvloerse zorgboulevard er toch wel bovenuit. De zorgboulevard gaat van ZNA Cadix een open huis maken, waar op vernieuwende wijze mensen bijleren over hun gezondheid. Ook als Vlaamse Regering zetten we sterk in op preventie, want voorkomen is beter dan genezen. Ik wil alle betrokken partijen bij dit project van harte bedanken voor hun inzet en toewijding. Dankzij jullie kunnen Antwerpenaren opnieuw genieten van de modernste geneeskunde in een gloednieuwe omgeving.” 

 

Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid 

“Gezondheid is ons allerhoogste goed, onze gezondheidszorg van onschatbare waarde. Investeren in onze gezondheidszorg is dan ook investeren in ons allen. Dit gloednieuwe ziekenhuis is daar opnieuw een heel mooi bewijs van. En de allerbeste zorg voor elke patiënt op de beste plek verzekeren, daar gaat het ook om in de nodige hervorming van ons ziekenhuislandschap: expertise concentreren én vooral samenwerken tussen ziekenhuizen. Maar bovenal wil ik vandaag artsen, verplegers, zorgpersoneel en al het ondersteunend personeel van ZNA Cadix bedanken. Want het is alleen dankzij hun engagement, inzet én doorzettingsvermogen dat toegankelijke en hoogstaande zorg mogelijk is.” 

 

 Willeke Dijkhoffz, CEO GZA Ziekenhuizen en toekomstig CEO Ziekenhuis aan de Stroom 

“Graag feliciteer ik de collega’s van ZNA met hun jongste telg. Een prachtig nieuw ziekenhuis nokvol hoogtechnologische uitrusting ten dienste van de 200 000 patiënten die hier jaarlijks verwelkomd worden. En die van alle ziekenhuis-patiënten in het land meer dan waarschijnlijk het mooiste uitzicht hebben vanuit hun kamer, operatiekamer of behandelruimte. Over iets meer dan honderd dagen worden ZNA en GZA Ziekenhuizen samen één groot ziekenhuis: Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Hoe groot we zijn als ZAS, is niet zo belangrijk. Het gaat om de kracht van het getal voor de patiënten, niet om de macht ervan. Het Cadix-ziekenhuis zal daarvan een belangrijke pijler zijn.” 

 

Eddy Aerts, CEO ZNA 

“Over minder dan twee weken krijgt Antwerpen er een state of the art ziekenhuis bij, en daar mogen we absoluut trots op zijn. ZNA Cadix neemt het stokje over van ZNA Stuivenberg, dat bij zijn opening in 1885 trouwens ook een innovatief ziekenhuis was. Van Antwerpenaars wordt gezegd dat ze iets kennen van trots zijn. En in dit geval is daar geen woord van gelogen.” 

 

200 000 patiënten per jaar 

Op maandag 18 september sluit ZNA Stuivenberg definitief de deuren. Die dag verhuizen honderd patiënten naar ZNA Cadix. Vanaf 19 september start de geplande zorg geleidelijk op in het nieuwe ziekenhuis. Dat verwacht jaarlijks 200 000 patiënten. 

ZNA Cadix is een hoogtechnologisch ziekenhuis met 290 kamers voor 361 patiënten, waarvan 21 bedden voor intensieve zorg en 10 in het brandwondencentrum. 

Het ziekenhuis huisvest een van de grootste spoeddiensten van het land, 40 medische diensten en 14 operatiekamers. Er gaan 1350 mensen aan de slag in ZNA Cadix. ​ 

Het gebouw telt 22 verdiepingen en heeft een grondoppervlakte van 65 000 vierkante meter (= 13 voetbalvelden). De bouw startte op 20 mei 2016. Op 9 maart 2022 kreeg ZNA de sleutels voor de inrichting. ​ 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be