MRI-scanner met kraan geleverd via gevel ziekenhuis ZNA Cadix

Precisielevering van 6 ton op 10 meter hoogte

Woensdagvoormiddag (16 augustus 2023) wordt in ZNA Cadix het zwaarste medische toestel voor het nieuwe ziekenhuis geleverd: een 3 Tesla MRI-scanner van 6,3 ton. Omdat deze scanner te veel weegt en te groot is voor de goederenlift van het ziekenhuis, gebeurt de levering met een kraan via de gevel. Hiervoor worden tijdelijk enkele glaspanelen weggehaald.

Te zwaar en groot voor de goederenlift

Het zwaarste onderdeel van de scanner – de magneet – weegt zes ton. Dat is te veel voor de goederenlift van het ziekenhuis. De sterkste lift in het ziekenhuis kan drie ton ​ aan. Daarnaast past de magneet ook qua afmetingen (250 x 250 cm) niet in de lift.

Om de scanner op zijn plaats te krijgen, neemt ZNA daarom 7,4 vierkante meter (260 x 285 cm) aan glaspanelen weg uit de gevel. Al bij het ontwerp van het ziekenhuis is hiermee rekening gehouden.

Jan Vandenberghe, algemeen directeur Facilitaire Diensten van ZNA:

“De levering van de nieuwe MRI-scanner op de tweede verdieping van ZNA Cadix is een precisiewerkje. Het gaat om het exact manoeuvreren in open lucht van meer dan zes ton op tien meter boven de begane grond. De magneet is het grootste onderdeel en gaat als een van de eerste onderdelen naar boven. Rond de scanner heeft de kraanmachinist een marge van slechts twee keer 2,5 centimeter. In normale omstandigheden duurt de klus vier uur.”

Scanner projecteert ​ rustgevende beelden tegen claustrofobie

De nieuwe scanner is niet alleen een pak sneller, maar ook veel aangenamer voor de patiënten.

Dr. Cornelia Buelens, medisch diensthoofd Medische Beeldvorming:

“De nieuwe MRI-scanner maakt niet alleen betere en meer gedetailleerde beelden, hij doet dit ook sneller. Zo moet de patiënt minder lang stilliggen in het toestel. Daarnaast heeft de tunnel van de scanner ook een bredere opening, waardoor de patiënt een minder beklemmend gevoel krijgt. Tot slot worden tijdens het onderzoek rustgevende beelden van een berglandschap of de zee geprojecteerd, zodat mensen met claustrofobie het gevoel krijgen dat ze zich in een grotere ruimte bevinden.”

3 Tesla MRI-scanner: geen straling of radioactieve middelen

Een MRI-toestel is een scanner waarbij de patiënt in een lange tunnel wordt geschoven. Het is een grote magneet die beelden maakt zonder Röntgenstralen (zoals bij een CT-scan) of radioactieve middelen (zoals bij een SPECT-CT-scan).

De MRI-scanner levert meer gedetailleerde beelden dan een CT-scan. Een MRI-onderzoek wordt vooral aangewend voor het onderzoeken van gewrichten, spierletsels, de wervelkolom, hersenen, bloedvaten en buikorganen.

Volledig nieuwe beeldvorming in ZNA Cadix

ZNA Cadix is uitgerust met nieuwe toestellen voor medische beeldvorming, er verhuizen geen toestellen van ZNA Stuivenberg. Met de levering van de nieuwe MRI-scanner is de afdeling Medische Beeldvorming van ZNA Cadix volledig uitgerust. Eerder werden al vier nieuwe RX-zalen (voor Röntgenfoto’s), een nieuw mammografisch toestel (voor Röntgenfoto’s van borsten) en een nieuwe CT-scan geleverd. De dienst Nucleaire Geneeskunde kreeg ook een nieuwe SPECT-CT-scanner.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be