Meer dan 900 kandidaten na oproep naar zorgbuddy’s

Opleiding vandaag gestart, eerste zorgbuddy’s beginnen maandag

Anderhalve dag na de oproep naar zorgbuddy’s hebben meer dan 900 mensen zich kandidaat gesteld bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. ‘De respons is overweldigend en een veelvoud van wat we hadden gehoopt’, zegt voorzitter Fons Duchateau. De eerste groep geselecteerde kandidaten wordt vandaag (vrijdag) opgeleid en start maandag. Met de zorgbuddy’s wil ZNA de verpleegteams werk uit handen nemen.

 

Ademruimte voor verpleegteams

ZNA zoekt zowel zorgbuddy’s als administratieve buddy’s die een aantal taken overnemen van de verpleegkundigen. Zo kunnen die ten volle hun expertise voor de patiënten inzetten en blijft hun veerkracht intact. De verpleegkundige zorg blijft voor de verpleegkundige. Die geeft ook aan wat de zorgbuddy kan doen.

 

60% kandidaat voor zorgbuddy

60 procent van de kandidaten meldt zich aan als zorgbuddy, 40 procent gaat voor administratieve buddy. Het gaat om een uiterst divers publiek: mensen uit de toeristische sector of evenementensector, zelfstandigen, economisch werklozen, maar ook mensen uit het onderwijs die willen bijspringen tijdens de herfstvakantie, studenten en vrijwilligers.

Fons Duchateau, voorzitter ZNA:

“Het enorme aantal reacties doet ongelofelijk veel deugd, ik ben ontroerd dat zo veel mensen ons te hulp schieten. We hebben de telefooncentrale moeten versterken, er meldden zich zelfs mensen aan in het ziekenhuis. Omdat we ongelofelijk snel moeten schakelen, gaan we van start met mensen die drie maanden voltijds of vier vijfde kunnen werken. Zo hebben we mensen die voor een langere tijd blijven, en moeten we niet elke dag nieuwe mensen opleiden. Mogelijk breiden we het systeem nog uit. Daarom houden we alle kandidaturen bij.”

 

Opleiding en coach op de vloer

Om de zorgbuddy’s goed voor te bereiden, krijgen ze eerst een halve dag opleiding. Het gaat bijvoorbeeld om kennis over de nodige bescherming, omgaan met patiënten en werken op een covid-afdeling. Op de werkvloer krijgen ze steun en advies van een coach. Zo kan de verpleegkundige blijven doorwerken als de zorgbuddy vragen heeft. De eerste lichting zorgbuddy’s wordt vrijdag opgeleid en gaat maandag aan de slag.

 

Takenpakket

Zorgbuddy’s voeren taken uit die geen specifieke kennis over zorg vereisen. Het gaat bijvoorbeeld om de maaltijdbedeling, begeleiding van patiënten, aanvulling van producten en verschoning van bedden.

Administratieve buddy’s nemen administratieve taken over. Het gaat bijvoorbeeld om de voorbereiding van opnamedossiers, in orde brengen van attesten en beantwoorden van telefoons.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be