Herhalingsvaccins voor 65-plussers dit najaar

Verlenging opening VacCovid en vaccinatie op locaties

Inwoners van Antwerpen, Borsbeek, Wommelgem, Stabroek of Schoten die 65 of ouder zijn, kregen of krijgen een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie. Om deze naar schatting 100.000 inwoners zo efficiënt en snel mogelijk te vaccineren, werd beslist om het vaccinatiedorp VacCovid op Spoor Oost open te houden tot midden november. Daarna kan men gevaccineerd worden in Antwerp Expo, vervolgens in Kinepolis Antwerpen, en er komen er ook lokale vaccinatiedagen op andere plaatsen, onder meer op Linkeroever. Deze vaccinatiecampagne is een samenwerking tussen de vier Antwerpse eerstelijnszones (ELZ), Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), stad Antwerpen en de gemeenten Borsbeek, Wommelgem, Stabroek en Schoten.

 

Inwoners van Antwerpen, Borsbeek, Wommelgem, Stabroek of Schoten die 85 of ouder zijn, ontvingen eind september al een uitnodiging voor een derde prik. Vorige week startte het uitnodigen van de 65- tot en met 84-jarigen voor dit herhalingsvaccin, het merendeel van hen zal in de loop van november zijn brief ontvangen. In totaal gaat het om ongeveer 100.000 burgers. Wie een nieuwe uitnodiging ontvingen, kan online een afspraak maken via de code in de uitnodiging of door te bellen naar de lokale corona-infolijn: 03 435 95 55.

 

Verlenging VacCovid, vaccinatie in Antwerp Expo en Kinepolis, lokale vaccinatiedagen

Om de 65-plussers zo efficiënt en snel mogelijk te vaccineren, werd beslist om het vaccinatiedorp VacCovid op Spoor Oost open te houden tot midden november. Daarna kan men gevaccineerd worden in Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan, en vanaf december in Kinepolis Antwerpen aan de Noorderlaan.

Tegelijkertijd worden er begin december lokale vaccinatiedagen georganiseerd, onder meer op Linkeroever, Stabroek, Schoten en Wommelgem. Deze lokale vaccinatiedagen zijn bedoeld voor senioren die moeilijk te been zijn en zich niet tot aan de grotere locaties kunnen verplaatsen.

ZNA-spoedarts Jan Stroobants, coördinator VacCovid:

“Zodra het kan, verhuizen de vaccinaties naar andere locaties in de stad en de vier randgemeenten. De bedoeling van deze tijdelijke centra is om op korte tijd grote groepen te kunnen vaccineren, zonder de uitgebreide infrastructuur van het vaccinatiedorp VacCovid op Spoor Oost. Hiervoor werkt een team van ZNA een modulair systeem uit: dat omvat een bouwpakket en een werkwijze voor een tijdelijk vaccinatiecentrum. De omvang ervan is makkelijk af te stemmen op het aantal toe te dienen vaccinaties. Daarnaast is het pakket snel op te bouwen en af te breken, en lang bruikbaar. De invulling en aanpak van deze locaties wordt eerst getest in VacCovid.”

 

Belang herhalingsvaccin

Het herhalingsvaccin is belangrijk voor ouderen. Studies tonen aan dat bij hen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. Daarnaast werken de huidige vaccins nog altijd heel goed tegen de varianten van het virus die in België de ronde doen. Daarom is een derde prik de beste garantie op een langere en verhoogde bescherming tegen het coronavirus.

Schepen voor gezondheids- en seniorenzorg Els Van Doesburg:

“Laat je zo snel mogelijk vaccineren zodra je de uitnodiging ontvangt. Zo blijf je goed beschermd, ook nu iedereen stilaan meer tijd binnen doorbrengt en meer mensen ziet. De vaccins doen hun werk. We genieten weer veel meer vrijheid. Dat moeten we nu vasthouden.”

Burgers die nog niet op de uitnodiging ingingen, kunnen nog steeds een afspraak maken online via de code in de uitnodiging of door te bellen naar de lokale corona-infolijn (tel. 03 435 95 55). Wie 28 dagen na de verzenddatum op de uitnodiging nog geen afspraak maakte, krijgt een tweede uitnodiging toegestuurd om alsnog een afspraak in te boeken.

 

Vaccinatiepunten voor eerste en tweede vaccinatie

Wie nog een eerste of tweede prik moet krijgen van het coronavaccin kan nog steeds terecht in een van de vaccinatiepunten verspreid over verschillende locaties in de stad: ZNA Erasmus (Luitenant Lippenslaan 55, 2140 Antwerpen), ZNA Stuivenberg (Lange Beeldekensstraat 267, 2060 Antwerpen) of Dienstencentrum De Boskes (Sint-Bernardsesteenweg 181, 2020 Antwerpen). Burgers hebben geen uitnodiging nodig maar moeten wel vooraf een afspraak maken, via de lokale corona-infolijn: 03 435 95 55.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be