Hart voor Ernani

Opera Ballet Vlaanderen en Ziekenhuis aan de Stroom roepen op om goed naar je hart luisteren

Vanaf zaterdag 10 december zal de gevel van Opera Antwerpen een week verlicht worden als een kloppend hart. Met deze actie roepen Opera Ballet Vlaanderen (OBV) en Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS, de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen) op om van muziek te genieten én ook goed naar je hart te luisteren. Hartproblemen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken. Daarnaast toont onderzoek aan dat muziek de gezondheid ten goede komt. Aanleiding van de oproep is de opvoering van de opera Ernani van Giuseppe Verdi, waarin harten vol passie het verhaal voortstuwen.

 

Favoriete muziek zorgt voor minder bypassoperaties, hartfalen en hartaanvallen

Dat OBV en de hartspecialisten van ZAS elkaar vinden, is niet verwonderlijk. De voordelen van muziek op het hart zijn meermaals wetenschappelijk bewezen. Daarnaast redden preventie en screening mensenlevens. Dat is de boodschap die Opera Ballet Vlaanderen (OBV) en Ziekenhuis aan de Stroom willen meegeven. Nu het nieuwe jaar nadert, is luisteren naar je hart meteen een goed voornemen voor 2023.

Cardiologe Nathalie Meyten van ZAS Hartcentrum:

“Wetenschappers aan de Universiteit van Maryland (Verenigde Staten) hebben een reeks studies geanalyseerd die het effect van muziek op onze gezondheid bestudeerden. De meeste studies werden uitgevoerd bij mensen met hartproblemen en vergeleken met patiënten die nooit naar muziek luisteren. Bij hartpatiënten die dagelijks een halfuur luisterden naar hun favoriete muziek, daalde de bloeddruk en verminderden hun hartslag en angsten. Hierdoor hadden ze minder vaak een bypassoperatie nodig, was er minder evolutie naar hartfalen en stierven ze minder vaak aan een hartaanval.”

“Ook in het ZAS Hartcentrum zijn we ervan overtuigd dat muziek helend is, je ontspant, je opwindt, je raakt. Muziek doet iets met je hart. Zoals een dirigent het ritme van het orkest bepaalt, bepaalt het hart het ritme van ons lichaam,” aldus dr. Meyten. “Daarom is het belangrijk om ook goed naar je hart te luisteren.”

 

Belangrijke doodsoorzaak

Hartproblemen zijn een van de grootste doodsoorzaken. Met 25,1 procent moeten hart- en vaatziekten nipt de duimen leggen voor tumoren (25,5 procent). Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten zelfs de onbetwiste koploper. Daarom is het van levensbelang dat mensen hun hart goed laten opvolgen.

 

Opera verlicht als kloppend hart

Om deze boodschap kracht bij te zetten, zal Opera Antwerpen van 10 tot en met 16 december tijdens de donkere winteruren verlicht worden als een kloppend hart. De hele voorgevel van het historische gebouw in hartje Antwerpen zal met hartverwarmende kleuren verlicht worden en dit ’s ochtends van 7.00 tot 9.00 uur en ’s avonds van 16.00 tot 23.00 uur. Infoborden geven voorbijgangers meer informatie over het hart.

 

Nieuwe opera Ernani

Op 16 december gaat in Opera Antwerpen een nieuwe productie van Giuseppe Verdi’s Ernani in première. In dit vroege meesterwerk van Verdi worden alle personages vanuit een noodlottige hartstocht gedreven. Omwille van wraak, eergevoel en natuurlijk liefde. Met bedwelmende aria’s en imposante koorensembles laat de jonge Verdi in Ernani al horen wat hij in zijn mars heeft voor zijn latere grote werken. Dit zelden uitgevoerde werk staat onder de muzikale leiding van de geprezen maestro Julia Jones en brengt OBV in een vernieuwende regie van Barbora Horáková Joly.

“Ik ben blij dat we met ZAS een partner hebben gevonden om de boodschap uit te dragen dat muziek een belangrijke factor is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid,” aldus Jan Raes, CEO van OBV. “Vaak worden de positieve effecten van muziek onderschat of als vanzelfsprekend beschouwd. Laat ons vooral bewuster zijn van de rol van muziek en bij uitbreiding van cultuur voor ons welzijn.”
Cardiologe Nathalie Meyten van ZNA.
Cardiologe Nathalie Meyten van ZNA.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be