ZNA en GZA Ziekenhuizen bouwen gemeenschappelijke intensieve zorgen voor pasgeborenen

Investering van 18,5 miljoen euro

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen slaan de handen in elkaar om een gloednieuwe gemeenschappelijke dienst voor neonatale intensieve zorgen te bouwen. Deze  samenwerking past in de overheidsfilosofie om hooggespecialiseerde zorg te concentreren. De nieuwe dienst gaat uit van het 'family centered care concept'. Dit stelt de ontwikkeling en individuele zorgbehoefte van de kwetsbare pasgeborene met familiegerichte zorg centraal. In 2024 opent de nieuwe dienst op campus Sint-Augustinus. De Vlaamse overheid  subsidieert het bouwproject van 18,5 miljoen euro.

 

Samen meer dan 8 000 bevallingen en 800 baby’s op NICU

De twee bestaande diensten neonatale intensieve zorgen in ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus worden samengebracht op campus Sint-Augustinus, in een apart gebouw aan het ziekenhuis. De gemeenschappelijke dienst zal 30 bedden tellen en wordt daarmee de vijfde grootste van België. ZNA en GZA hebben jaarlijks samen meer dan 8 000 bevallingen en verzorgen zo’n 800 baby’s op hun NICU (Neonatale Intensive Care Unit). De bouwwerken voor de nieuwe dienst starten dit jaar nog.

 

Stille alarmen en kamers met leef/slaapgedeelte voor de ouders

Willeke Dijkhoffz, CEO van GZA: 

“We zetten sterk in op het ‘family centered care-concept’, waarbij de ontwikkeling en individuele zorgbehoefte van de kwetsbare pasgeborene en familiegerichte zorg centraal staan. De kamers zijn zeer ruim, zodat de ouders comfortabel bij hun kindje(s) kunnen verblijven en slapen. Het is onze ambitie dat premature pasgeborenen en hun ouders de klok rond bij elkaar kunnen zijn. Zo kunnen we op een ontwikkelingsgerichte manier met de ouders werken en hen zo snel mogelijk bij de zorg voor hun kindje betrekken. Daarom investeren we in ruime kamers met een leef/slaapgedeelte voor de ouders.”

Wouter De Ploey, CEO van ZNA, vult aan:

“De NICU-teams van GZA en ZNA nemen al jaren actief deel aan overheidsprojecten over ontwikkelingsgerichte zorg. Dankzij de nieuwe infrastructuur kunnen we alle best practices - zoals een silent room (= geen hoorbare alarmen in de kamer van het kind, zodat het niet extra geprikkeld wordt) - in de praktijk brengen en meer doen voor de brussen-werking (broers en zussen van de kwetsbare pasgeborene) om de gezinscontext nog beter te ondersteunen. Hier zullen onze kinderpsychologen met extra bekwaming in coaching de weken rond de bevalling een belangrijke rol spelen.”

 

Expertise voor complexere behandelingen bundelen

Beide voorzitters zijn bijzonder fier op deze samenwerking.

Els van Doesburg, voorzitter van ZNA:

“Dit project sluit volledig aan bij onze zorgstrategie om hooggespecialiseerde zorg meer en meer te concentreren, met aandacht voor nieuwe tendensen.”

Etienne Wauters, voorzitter van GZA, vult aan: 

“Door samen te werken kunnen we onze expertise bundelen, zeker voor complexere specialismen zoals neonatale intensieve zorgen.”

 

Over GZA Ziekenhuizen

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en 465 artsen. Het ziekenhuis heeft 1 012 bedden ter beschikking.

Peter Peeters

Clusterdirecteur zorgzones vrouw & kind, heelkunde/kritieke diensten en OK, GZA Ziekenhuizen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be