Gegevens 1,6 miljoen ZNA-patiënten overgezet van 72 deeltoepassingen naar 1 elektronisch dossier

Betere zorgkwaliteit en meer gemak voor de patiënt

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft vrijdag een nieuw elektronisch patiëntendossier in gebruik genomen. Hiervoor zette het ziekenhuis de gegevens van 1,6 miljoen patiënten over van verschillende deeltoepassingen naar één elektronisch patiëntendossier (EPD) per patiënt. Dit leidt tot betere zorg en meer gemak voor de patiënt. Om de overstap mogelijk te maken, schakelde het ziekenhuis van woensdagavond tot en met vrijdagmiddag over op pen en papier. Intussen zijn de raadplegingen in de poliklinieken en de operaties weer opgestart. Het gaat om de grootste operatie van dit type ooit in een Belgisch ziekenhuis en een van de tien grootste in Europa.

 

Top tien in Europa

CEO van ZNA Wouter De Ploey vergelijkt de invoering van het EPD met de bouw van een ziekenhuis:

“De invoering van een EPD is een gigantisch en complex project: het is te vergelijken met de bouw van een ziekenhuis, maar dan digitaal. Na bijna twee jaar voorbereiden hebben we vandaag de gegevens van 1,6 miljoen patiënten overgezet naar een geïntegreerd systeem met één digitaal dossier per patiënt. Tot nu toe waren die gegevens verspreid over 72 deeltoepassingen. Met de gegevens van onze netwerkpartner GZA Ziekenhuizen erbij hebben we in totaal 2,6 miljoen digitale patiëntendossiers ondergebracht in HiX van ChipSoft. Ik feliciteer al onze medewerkers en die van GZA Ziekenhuizen met de grootste operatie van dit type ooit in België, en een van de tien grootste in Europa.”

Hans Mulder, CEO van ChipSoft:

"Samen hebben we hard naar dit moment toegewerkt. We zijn heel trots dat de volgende stap in dit enorme project succesvol is gezet. Met de overstap van ZNA en GZA Ziekenhuizen naar HiX beschikken de ziekenhuizen over een toekomstbestendig en geïntegreerd EPD dat continu innoveert. Wij kijken ernaar uit om de samenwerking tussen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de zorg als geheel naar een nog hoger niveau te tillen.”

 

Overzetting 483 miljoen bestanden woensdagavond opgestart

Om de overstap naar het EPD vlot en patiëntveilig te laten verlopen, werd de digitale werking van ZNA woensdagavond om 21 uur stilgelegd. Dan ging de stekker uit de 72 toepassingen met patiëntengegevens die werden overgezet naar het EPD. Het gaat om 483 miljoen bestanden met onderzoeksresultaten, meetresultaten, afspraken, medicatie enzovoort. ​ ​

Tijdens de omschakeling waren er geen geplande operaties of opnames, noteerden artsen en verpleegkundigen elke handeling op papier, konden patiënten geen afspraak maken en moest medicatie manueel gedoseerd worden. Nu de overstap een feit is, hervat het ziekenhuis geleidelijk aan de klinische activiteit. ​

"Vragen patiënten nog even om begrip"

Algemeen medisch directeur Katrien Bervoets:

“De succesvolle overzetting naar het EPD is nog niet het eindpunt. Van andere ziekenhuizen weten we dat het na de invoering van het EPD even duurt om weer op volle kracht te werken. Daarom vragen we onze patiënten om begrip dat ze de eerstkomende weken wat langer moeten wachten op een geplande ingreep of opname. We willen zeker zijn dat alles patiëntveilig verloopt en dat we alle gegevens correct invoeren.”

De spoeddiensten, afdelingen intensieve zorg en psychiatrie, materniteiten en dialyse blijven normaal draaien. Dit zijn afdelingen met doorgaans dringende opnames die niet afgebouwd kunnen worden.

 

Afsprakencentrale heropent dinsdagochtend

De afsprakencentrale van ZNA heropent dinsdagochtend om 8 uur. Tot en met maandagavond 26 september controleren de medewerkers of alle al geboekte afspraken correct zijn overgezet in het nieuwe systeem. ​ Tijdens de sluiting kunnen patiënten op www.zna.be/nl/afspraak-maken vragen om vanaf dinsdag gebeld te worden voor een afspraak.

 

2 grote troeven

Het EPD heeft twee grote troeven. Zowel de patiënten als de zorgverleners winnen erbij.

  1. Voor de patiënt wordt het makkelijker: de patiënt moet alles nog maar één keer vertellen en kan zelf alle informatie op één plek terugvinden (https://www.zas.be/jouw-elektronisch-patientendossier). Bovendien kan een patiënt via het patiëntenportaal een afspraak maken bij een arts van ZNA of GZA Ziekenhuizen. Voor gekende patiënten kan de huisarts een verwijzing naar een specialist aanvragen. Vervolgens wordt de patiënt uitgenodigd om een afspraak vast te leggen via het zorgportaal.
  2. Daarnaast nemen de zorgkwaliteit en patiëntveiligheid toe. Als allesomvattend pakket vervangt het nieuwe EPD verschillende toepassingen die niet op elkaar voortbouwden. Met het EPD kunnen de zorgverleners waarmee de patiënt in contact komt zich baseren op een eenmalige digitale registratie. Ook huisartsen zullen via het zorgverlenersportaal relevante informatie over de patiënt kunnen raadplegen. Hierdoor zijn alle zorgverleners meteen mee met de voorgeschiedenis en/of toestand van hun patiënt. Daarnaast verdwijnen invoerfouten omdat gegevens niet meermaals moeten overgetypt worden.

 

Happy, Ain’t no mountain high enough en The final countdown

ZNA-medewerkers bleven via een radio-uitzending op de hoogte van de lancering. Presentatrice Heidi Van Tielen en twee vliegende reporters deden verslag van de go live en brachten reacties vanop het terrein. De meest aangevraagde verzoeknummers waren Happy (Pharrell Williams), Ain't No Mountain High Enough (Marvin Gaye & Tammi Terrell) en The Final Countdown (Europe).

 

 

Blijdschap bij ZNA na de lancering van het elektronisch patiëntendossier. Wouter De Ploey (CEO ZNA, man met bril) staat achter de witte console met de rode knop, Willeke Dijkhoffz (CEO GZA Ziekenhuizen) knielt links naast de witte console.
Blijdschap bij ZNA na de lancering van het elektronisch patiëntendossier. Wouter De Ploey (CEO ZNA, man met bril) staat achter de witte console met de rode knop, Willeke Dijkhoffz (CEO GZA Ziekenhuizen) knielt links naast de witte console.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be