Geen operaties en beeldvorming meer in ZNA Stuivenberg 

Tot en met verhuis op 18 september

Tot en met de geplande verhuisdatum op 18 september naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix zullen geen operaties en medische beeldvorming meer plaatsvinden in ZNA Stuivenberg. Ook nieuwe patiënten worden niet meer opgenomen. ​  

Woensdagavond heeft een kortsluiting een hoofdverdeelbord van de elektrische installatie ernstig beschadigd. Het is onmogelijk om de schade op elf dagen voor de verhuis van het ziekenhuis te herstellen.  

De verpleegafdelingen waarop 89 patiënten liggen zijn niet getroffen en draaien op de normale stroomvoorziening. Een ander deel van het ziekenhuis draait intussen op het noodnet. Dit is niet geschikt voor sommige apparatuur in de operatiekamers en in de medische beeldvorming. 

ZNA werkt intussen verschillende oplossingen uit. Later vandaag volgt een persmoment met meer toelichting. 

Updates volgen op www.zna.be. 

 

“Patiënten zijn veilig” 

CEO Eddy Aerts: 

“Ik begrijp dat deze situatie heel wat ongemak met zich meebrengt voor onze patiënten, artsen en medewerkers. De opgenomen patiënten zijn veilig en krijgen de nodige zorg. We werken intussen hard aan een aantal alternatieven voor de getroffen afdelingen. Die informatie volgt zo snel mogelijk. Ik wil alvast al onze medewerkers danken voor de flexibiliteit.” 

 ​ ​ 

Kortsluiting met steekvlam bij heropstart normaalnet 

Toen woensdagavond na de werken aan de stroomaanvoer van enkele afdelingen werd overgeschakeld op het gewone elektriciteitsnet, deed zich een zware kortsluiting voor. Die veroorzaakte grote schade. ​ 

Eerder die dag had ZNA Stuivenberg te maken gekregen met een stroomonderbreking. Een dieselgenerator raakte oververhit en viel uit. Deze generator leverde stroom tijdens werken aan het elektriciteitsnet. 

 

Impact op spoed, medische beeldvorming en OK’s 

Het incident heeft vooral grote gevolgen voor de operatiekamers en de medische beeldvorming. De spoeddienst blijft operationeel, maar past zijn werking aan. Spoedpatiënten die een operatie of medische beeldvorming nodig hebben, worden overgebracht naar een ander ziekenhuis. 

 

Over het elektriciteitsnet 

Een ziekenhuis heeft een gewoon elektriciteitsnet en een noodnet. Bij een panne of onderbreking neemt het noodnet tijdelijk over. Zo kunnen belangrijke functies blijven werken en ingrepen afgerond worden. Een noodnet is echter niet gemaakt om een ziekenhuis langdurig operationeel te houden. ​ 

 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be