Vloedgolf van ergere platvoeten en meer voetletsels door corona

50% meer patiënten dan voor 2020

Door COVID-19 krijgen niet alleen de longen problemen, maar ook de voeten. Het voet-enkelcentrum van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen ziet 50 procent meer patiënten met complexe voetaandoeningen en ergere platvoeten. Dat is het gevolg van de pandemie, waarin mensen zowel zelf zorg hebben uitgesteld als intensief zijn gaan sporten. Om de letsels te behandelen is nu vaker een chirurgische ingreep nodig. Daarom is het belangrijk om zorg niet uit te stellen.

 

175 patiënten per dag

Op een gemiddelde dag heeft het voet-enkelcentrum van ZNA de helft meer patiënten op consultatie dan voor de start van de pandemie. Concreet gaat het om 175 patiënten tegenover 100 à 130 voor corona.  

De pandemie heeft het aantal ernstige aandoeningen aan de voet en de enkel doen pieken. Het voorbije jaar lag het aantal ingrepen en consultaties bij het voet-enkelcentrum van ZNA fors hoger dan in 2019. Er zijn twee redenen. 

  1. Eerst en vooral zijn meer mensen tijdens de pandemie beginnen sporten, waardoor ze hun ongetrainde voeten hebben overbelast of een enkel hebben verstuikt. 
  2. Daarnaast stelden sommigen hun zorg uit, omdat ze niet naar het ziekenhuis konden of durfden. Dat verergerde hun aandoening.

Het voet- en enkelcentrum van ZNA is een van de grootste centra voor degenetarieve aandoeningen en prothesechirurgie van het land. Jaarlijks zijn er 600 operaties voor de scheefstand van de grote teen en worden 25 protheses geplaatst.

 

Meer operaties door zelf uitstellen zorg

Niet of niet tijdig naar de dokter gaan heeft verregaande gevolgen. Elke afwijking veroorzaakt geleidelijk aan meer misvormingen. Als een gewricht een andere positie aanneemt, zullen pezen en ligamenten uitrekken. Dit veroorzaakt pijn die de patiënt gaat compenseren door een andere houding. Hierdoor ontstaan elders nieuwe overbelastingen en vergroot het probleem.

Enkele voorbeelden.

  • Pijn bij platvoeten is draaglijk voor de patiënt, maar zonder gepaste zorg verergert het letsel. Het gevolg is dat de vervormingen aan de voeten groter worden, zoals de scheefstand van de grote teen. Kinesitherapie of steunzolen helpen dan niet meer, alleen een zwaardere ingreep biedt nog soelaas.
  • Een zware verstuiking moet altijd behandeld worden: de gewrichtsbanden rekken dan uit, met gevolgen voor de bewegingsmogelijkheden. Zonder behandeling wordt het probleem chronisch en is een operatie de enige oplossing.
  • Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een enkelprothese waarop slijtage zit. Als de vervanging te lang wordt uitgesteld, kan de vervorming groter worden en is een nieuwe prothese moeilijk in te passen.

 

Over platvoeten

Bij platvoeten is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen. De grootste oorzaak is een progressieve uitrekking van de binnenste gewrichtsbanden en pezen van de voet en enkel. Hierdoor zakken de voet en enkel geleidelijk aan verder door. Een platvoet kan ook ontstaan door een vergroeiing van twee botten in de achtervoet. Bij ouderen speelt artrose (de achteruitgang van kraakbeen in een gewricht) vaak een rol.

Volwassenen kunnen klachten ontwikkelen zoals pijn aan de binnen- en buitenkant van de enkel, pijn in de knieën, heupen rug en zelfs de nek. De pijn bij platvoeten is draaglijk, maar zonder gepaste zorg verergert het letsel.

In de beginfase zijn platvoeten te behandelen met steunzolen en/of kinesitherapie. Zonder tijdige behandeling volgt vaak een zwaardere operatie, doordat de vervormingen aan de voeten groter zijn geworden. Daarom is het belangrijk om bij pijn naar de dokter te gaan.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be