“De besmettingskraan moet dicht”

Medewerkers en artsen ZNA vragen hulp bevolking om viruscirculatie af te remmen

Medewerkers en artsen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) roepen in een video iedereen op om de besmettingskraan dicht te draaien. De circulatie van het virus moet omlaag. ​ Alleen zo is te voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld raken. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld verkeersslachtoffers of patiënten met een hartinfarct of beroerte dan niet meer geholpen kunnen worden op intensieve zorg. Het gaat niet om het aantal bedden, maar om voldoende medewerkers om de patiënten te verzorgen. ​ 

De voorbije dagen heeft ook ZNA – als een van de grootste ziekenhuizen van het land – verschillende bedden tijdelijk moeten sluiten door een gebrek aan beschikbare medewerkers. Om verpleegkundigen te ontlasten, stelde ZNA vorige week nog de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix met vijf maanden uit. ​ 

“Blijven discussiëren gaat ons niet helpen” 

Katrien Bervoets, algemeen medisch directeur ZNA: ​ 

“De besmettingskraan moet écht dicht. Blijven discussiëren gaat ons niet helpen. We moeten er te allen prijze voor zorgen dat zorgverleners kunnen volgen en dat we mensen kunnen blijven helpen. Dus ook na een zwaar ongeval, beroerte of hartaanval. Want dat kan ook jou overkomen, of de personen die je heel graag ziet. Met de hulp van iedereen kunnen we het tij nog keren. Daarom vragen we met héél ons hart: beperk je contacten. Draag een masker correct, dus ook over je neus. Was je handen en ventileer. Hou afstand. Laat je testen bij klachten. En laat je vaccineren. Zo heb je tot 14 keer minder kans dat je onnodig op intensieve zorg terechtkomt.” 

 ​ 

6 IZ-bedden en tientallen hospitalisatiebedden tijdelijk gesloten 

Ook als een van de grootste ziekenhuizen van het land komt ZNA steeds meer onder druk. De voorbije dagen zijn tot zes IZ-bedden en tientallen hospitalisatiebedden tijdelijk gesloten door uitval van medewerkers. 

Een op de tien verpleegkundigen is niet beschikbaar door ziekte, en dit stijgt. Dit komt door besmetting, quarantaine en de tol van 21 maanden werken in zware en emotioneel belastende omstandigheden. Sinds de start van de pandemie heeft ZNA al 4549 COVID-patiënten opgenomen, waarvan 838 op intensieve zorg. 

Doordat COVID-patiënten tot dubbel zo veel personeel vergen, werken mensen veel meer dan normaal en worden verpleegkundigen van andere diensten mee ingeschakeld op intensieve zorg. 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be