Corona zet spermabank bijna op droog zaad

ZNA Fertiliteitscentrum lanceert oproep ‘zaad voor een mooie daad’

Het Fertiliteitscentrum van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is meer dan ooit op zoek naar spermadonoren. Sinds het begin van de corona-pandemie hebben zich amper nieuwe donoren gemeld. Hierdoor kan de kinderwens van koppels of vrouwen die een beroep doen op de spermabank in het gedrang komen. Daarom lanceert ZNA Fertiliteitscentrum de oproep ‘zaad voor een mooie daad’ naar gezonde mannen van 18 tot 45 jaar.

 

Oplossing voor 3 gevallen

Donorsperma kan een oplossing bieden in verschillende situaties:

  1. koppels waarvan de man weinig of geen zaadcellen produceert
  2. koppels die willen voorkomen dat een genetische afwijking wordt doorgegeven
  3. lesbische paren of vrouwen zonder partner met een kinderwens

 

Slechts 2 kandidaat-donoren sinds begin pandemie

Het ZNA Fertiliteitscentrum heeft nog meerdere actieve donoren om koppels en vrouwen met een kinderwens te helpen. Voor de continuïteit en diversiteit van de spermabank zijn nieuwe donoren meer dan welkom. Sinds het begin van de corona-pandemie hebben 2 kandidaat-donoren zich aangemeld.

Dr. Ingrid Inion, diensthoofd ZNA Centrum voor Reproductieve Geneeskunde:

“De vraag naar donorsperma overtreft al langer het aanbod. In tegenstelling tot bij bloeddonoren is het aantal zaaddonoren veel beperkter. Door de terugval van het aantal kandidaten de laatste jaren, kan de kinderwens van sommige koppels of alleenstaande moeders in de toekomst moeilijker te vervullen zijn. Om niet afhankelijk te worden van externe commerciële spermabanken, vragen we daarom zaad voor een mooie daad. Het lijkt een kleine bijdrage, maar maakt voor heel wat mensen een wereld van verschil.”

 

3 tot 5 dagen onthouding

Spermadonor worden betekent een engagement aangaan. De donor wordt gevraagd om regelmatig een staal te leveren, na drie tot vijf dagen onthouding. Het aantal mogelijke donaties is afhankelijk van de kwaliteit en hoeveelheid. Gemiddeld ligt dit rond de veertig giften per donor.

 

Selectieprocedure

Kandidaat-donoren moeten gezond zijn en 18 tot 45 jaar oud. De kwaliteit van hun sperma wordt zowel vers als na invriezen en ontdooien onderzocht. Het moet in beide toestanden beantwoorden aan de criteria voor donorzaad.

Daarnaast wordt nagekeken of de kandidaat-donor geen seksueel overdraagbare aandoeningen (syfilis, hepatitis B/C, HIV, ...) of erfelijke ziektes (mucoviscidose, SMA / spinale musculaire atrofie, chromosoomanalyse, ...) heeft.

Tot slot bespreekt een fertiliteitsarts samen met de kandidaat-donor de onderzoeksresultaten en motivatie om donor te worden. Meer informatie is te vinden op https://www.zna.be/nl/fertiliteitscentrum/donor-worden.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be