Bouw eerste vaccinatiedorp in Antwerpen gestart
Tot 750 vaccinaties per uur
Vanmorgen is op Spoor Oost de bouw van het eerste Antwerpse vaccinatiedorp gestart. Naast het bestaande testdorp komt een tentencomplex waar honderdduizenden Antwerpenaren zullen worden gevaccineerd tegen covid. Het vaccinatiedorp gaat VacCovid heten en wordt een zusterdorp van Testcovid, dat blijft bestaan. Eind januari is de bouw klaar.
Op kruissnelheid kan het vaccinatiedorp tot 750 mensen per uur inenten. Om deze aantallen te halen, heeft de organisatie van het vaccinatiedorp gelijkaardige dorpen in Duitsland en Israël bestudeerd. In totaal gaan tegelijkertijd 100 medewerkers aan de slag in het dorp.
Minimale wachttijden door 48 kabinetten
Net als het naburige testdorp hanteert het vaccinatiedorp de meest logische flow. Kwestie van de mensen die zich laten vaccineren zo snel mogelijk te helpen en de wachttijden tot een minimum te herleiden. Om het vooruit te laten gaan, is gekozen voor drie rijen met vier blokken van telkens vier vaccinatiekabinetten. Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) ontwierp de flow samen met Golazo, dat net als bij het testdorp zorgt voor de infrastructuur.
Het proces telt drie stappen.
- Wie toekomt aan het vaccinatiedorp, schuift aan via één van de zes toegangsrijen.
- Na controle van de identiteit en de afspraak gaat het meteen naar een vrij vaccinatiekabinet.
- Wie zich na de wachttijd in de aanpalende wachtruimte goed voelt, mag naar huis.
1. Bereikbaarheid
In het testdorp passeerden op de drukste dag 1000 mensen, het vaccinatiedorp verwacht een veelvoud. Daarvoor zijn 600 parkeerplaatsen en voldoende fietsenstallingen voorzien.
2. Aanmelding
Het verschil met het testdorp is dat iedereen te voet binnen gaat. Het vaccinatiedorp is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De eerste stap is de controle van het e-ticket en de identiteit. Een administratieve medewerker kijkt alles na. Wie niet in het vaccinatiedorp geraakt, krijgt elders de inenting.
3. Voorbereiding spuiten
Achter de schermen bereidt een team onder leiding van apothekers de spuiten voor. Elke spuit heeft een unieke barcode met het type vaccin en het lotnummer.
4. Vaccinatie
In elk van de 3 blokken zijn 4 vaccinatoren aan het werk, of 1 per 4 kabinetten. Die doen niets anders dan mensen vaccineren. Aan een tempo van ongeveer 1 minuut per vaccinatie is dat op kruissnelheid goed voor 750 inentingen per uur. Zodra iemand gevaccineerd is, neemt de volgende de vrije stoel in.
5. Wachtruimte
Na de inenting gaan de kersverse gevaccineerden naar de wachtruimte. Daar wordt de vaccinatie geregistreerd en doorgestuurd naar Vaccinet. Wie zich goed voelt, mag vertrekken na de aangegeven wachttijd.
Vaccinatiedorp in cijfers
- Oppervlakte: 4150 vierkante meter
- 3 grote tenten: 80 x 20 m, 20 x 30 m en 10 x 30 m
- Klimaatregeling: verwarming in de winter, koeling in de zomer
- Voldoende ventilatie
- Parking voor 600 wagens
- 4 units met toiletten
- Apotheek van 200 vierkante meter
- 48 kabinetten voor vaccinaties (verdeeld over 12 blokken)
- Wachtruimte voor 250 mensen
- Ziekenboeg
- 100 medewerkers aan de slag