Beestige omgeving voor kinderen in ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis

Olifanten, zebra’s en giraffen maken verblijf kindvriendelijk

  • Kindvriendelijke omgeving over hele eerste verdieping
  • Safarithema voor 12 kamers daghospitaal, gang en speellokaal
  • 2500 overnachtingen per jaar

 

Kinderen hebben in ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis voortaan een beestige hele eerste verdieping. Safaridieren op grote stickers zorgen voor een aangename omgeving en helpen de kinderen vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. Het idee komt van de ouders van kankerpatiëntje Ferre die in 2016 overleed: tijdens zijn opnames besteedden ze veel aandacht aan de warme inkleding van zijn kamertje. Dit had een positief effect op zijn welbevinden, waardoor hij positiever naar een ziekenhuisopname keek. Karen Damen opende de vernieuwde verdieping.

“Positieve gevoel bezorgen aan kinderen in ziekenhuis”

Lotti Walters, mama van Ferre:

“Een paar jaar geleden moest ons zoontje Ferre door zijn kanker regelmatig naar het ziekenhuis. Om dat aangenamer te maken, hebben we tijdens zijn ziekenhuisopnames  veel aandacht besteed aan de kindvriendelijke inrichting van zijn kamertje. Dit boostte zijn welbevinden, hij keek ook positiever naar een ziekenhuisopname. Na Ferres overlijden hebben we de vzw With love by Ferre opgericht om dit positieve gevoel te  geven aan kinderen die om gelijk welke reden in het ziekenhuis moeten zijn.”

 

Fons Duchateau, voorzitter ZNA:

“Namens de patiëntjes en hun ouders ben ik de vzw With love by Ferre erg dankbaar voor de steun. Dankzij hen hebben we van een hele verdieping een aangename omgeving voor kinderen kunnen maken. Niet alleen de kamers, maar ook de speelruimte en de gangen. Zo blijf je als kind in een aangename omgeving. De tijd dat we onderschatten wat het welzijn van een kind in een ziekenhuis kan betekenen voor zijn herstel, ligt achter ons. Niemand wil zijn kind hier zien. Maar als het dan toch moet, willen we dat het kind op meer kan focussen dan de ziekte. Het wil net als andere kinderen leven en ontdekken. Die mogelijkheden creëren we hier.”

 

12 kamers klaar, 38 in de steigers

Het thema safari is bewust gekozen. Eerst en vooral spreekt het jong en oud aan. Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat natuur een helend effect heeft op het herstelproces van een kind. Elk kind kan een kamer kiezen met zijn of haar favoriete dier. Er is keuze uit zebra’s, giraffen, olifanten en flamingo’s.

Intussen zijn er 12 safari-kamers voor kinderen in dagopname (kinderen die regelmatig een dag in het ziekenhuis blijven). In een volgende fase volgen boomstammetjes als zitbank en een safari-jeep. Ook de intensieve zorg wordt in het safarithema gezet.

De vzw With love by Ferre sponsort deze inrichting, het ontwerp en de uitwerking zijn van Studio Kastaar.

Binnenkort worden op de tweede verdieping 38 kamers aangepakt voor kinderen die overnachten. Deze kamers krijgen een ander thema.

Jaarlijks overnachten 2500 kinderen in het kinderziekenhuis. Daarnaast zijn er 800 ingrepen voor kinderen in het dagziekenhuis.

 

Olifanten in de gang

Ook de omgeving buiten de kamers is onder handen genomen. Zo stopt de safari niet aan de kamerdeur en blijven de kinderen in een kindgerichte omgeving. Het gaat om de gang naar de consultatieruimtes, de verpleegruimtes en de intensieve zorg voor kinderen.

In het bijzonder is het speellokaal letterlijk extra in de verf gezet, als ‘veilige haven van het ziekenhuis’. Dit is de enige plaats is waar kinderen ongestoord kunnen spelen en vergeten dat ze in het ziekenhuis vertoeven.

Het speellokaal is toegankelijk voor kinderen die geen besmettelijke ziekte hebben, zo’n 1500 per jaar. Bij de kinderen in dagopname of die overnachten komt daarnaast elke dag een pedagogisch medewerker langs op de kamer met speelgoed of voor een spelmoment.

 

Karen Damen & Ian Thomas

Ferre was goed bevriend met Karen Damen, ze bezocht hem vaak in het ziekenhuis en thuis. Daarom heeft de vzw With love by Ferre haar gevraagd om meter te worden van de vzw. Ian Thomas is peter.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be