Antwerpse ziekenhuis-vzw’s ZNA en GZA willen op 1 april 2024 fuseren tot vzw Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS)

De vzw’s achter de Antwerpse ziekenhuizen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) ​ en GZA Ziekenhuizen willen op 1 april 2024 fuseren tot vzw Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Door samen te gaan willen ZNA en GZA Ziekenhuizen de inwoners vlakbij huis nog betere basiszorg en hooggespecialiseerde zorg bieden, en meer kunnen investeren in zorg en infrastructuur. Beide ziekenhuizen werken al zes jaar samen: eerst als groepering, later als netwerk.

Eerst moet de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) nog groen licht geven voor de fusie. De BMA is een overheidsinstantie die toekijkt op de mededinging op Belgisch grondgebied. Doordat de beslissing van de BMA pas eind december kan verwacht worden, hebben de bestuursorganen van GZA Ziekenhuizen en ZNA beslist de fusie te laten ingaan op 1 april 2024.

 

Geen verschil voor patiënten

Door de nieuwe datum kunnen beide ziekenhuis-vzw’s de resterende juridische en operationele stappen voor de fusie stabiel en gecontroleerd afwerken. Het gaat bijvoorbeeld om de administratieve overzetting van medewerkers, en de overdracht van erkenningen, subsidies en kredieten naar de nieuwe organisatie.

In afwachting van de beslissing van de BMA lopen de voorbereidingen voor de fusie gewoon door. De patiënten blijven op de dertien sites van ZNA en GZA Ziekenhuizen terechtkunnen voor hun vertrouwde zorg, afspraken na nieuwjaar blijven geldig.

 

Eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Als de fusie plaatsvindt, is ZAS goed voor meer dan 3 300 bedden en 10 000 medewerkers, waarvan 1 000 artsen.

ZAS vzw telt na de fusie o.a. zes algemene ziekenhuizen, een psychiatrisch ziekenhuis en een psychiatrisch verzorgingshuis. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen.

Dit zijn een aantal kerncijfers over ZAS: 

 

10 000 medewerkers, waarvan 1 000 artsen 

 

13 operationele sites met ​ 

 • 6 algemene ziekenhuizen: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus, ​ Sint-Jozef en Sint-Vincentius 
 • 6 gespecialiseerde ziekenhuizen: Joostens, Hoge Beuken, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg, Sint-Elisabeth, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen 
 • 6 dagcentra voor daghospitalisatie, raadplegingen en medisch-technische onderzoeken: Hoge Beuken, Jan Palfijn, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Middelheim, Sint-Elisabeth en Sint-Erasmus ​ 
 • 3 medische centra: Regatta, Kaai 142 en Hof ter Schelde 
 • 1 psychiatrisch verzorgingstehuis: PVT Antwerpen 
 • 1 centrum voor patiënten met dementie: Joostens 

 

6 spoeddiensten 

 • Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus, Sint-Jozef en Sint-Vincentius ​ 
 • Meer dan 180 000 spoedpatiënten per jaar 
 • Meer dan 20 MUG-interventies per dag 

 

4 materniteiten 

 • Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus en Sint-Vincentius 
 • 8 500 geboortes per jaar 

 

61 operatiekamers 

 • goed voor 96 000 operaties per jaar 

 

Ca. 3 300 bedden 

 • Intensieve zorg: 88 bedden
 • Brandwondencentrum: 10 bedden

 

Erkenningsnummers 

 • Erkenningsnummer 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Regatta 
 • Erkenningsnummer: 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde 
 • Erkenningsnummer 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg 
 • Erkenningsnummer 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be