Antwerpen en Brussel krijgen groot centrum voor gespecialiseerde kinderchirurgie

ZNA, GZA en UZ Brussel bundelen expertise zeldzame kinderchirurgie in Saffier-netwerk

Drie ziekenhuizen uit Antwerpen en Brussel richten met Saffier een van de grootste centra voor kinderheelkunde in België op. De kinderchirurgen en hun teams van GZA Ziekenhuizen (Gasthuis Zusters Antwerpen), ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en Universitair Ziekenhuis Brussel gaan intensief samenwerken. Het nieuwe centrum is goed voor 6 kinderchirurgen met samen meer dan 100 jaar ervaring en ruim 1800 ingrepen per jaar. Dankzij de samenwerking is er het hele jaar dag en nacht een kinderchirurg beschikbaar.

 

“Samen beter zijn in zeldzame kinderchirurgie”

Prof. Toon De Backer (UZ Brussel):

“De saffier is een uiterst waardevolle en zeldzame edelsteen. Deze twee eigenschappen combineren we in onze werking: eerst en vooral zijn kinderen voor veel mensen het dierbaarste dat ze hebben. Wij willen ervoor zorgen dat ze hun kind kunnen blijven koesteren als een saffier. Dat doen we door gespecialiseerde kennis en kunde aan te bieden over zeldzame aandoeningen. Door samen te werken willen we beter zijn in zeldzame kinderchirurgie.”

 

“Kind is geen minivolwassene”

Dr. Paul Leyman (GZA en ZNA) legt uit waarom kinderchirurgie een vak apart is: ​

“80 procent van de heelkundige ingrepen bij kinderen vindt plaats in het eerste levensjaar. Een groot deel daarvan zelfs de eerste 48 uur na de geboorte. Dat maakt van kinderchirurgie een vak apart. Een kind is geen minivolwassene: het heeft een heel andere lichaamsbouw en veel minder bloed. Een pasgeborene heeft bijvoorbeeld 23 centiliter bloed, de inhoud van een flesje frisdrank. Daarom is een bloedloze operatietechniek met zo weinig mogelijk weefseltrauma heel belangrijk.”

 

Meer dan 100 jaar ervaring

Het nieuwe Saffier-netwerk telt zes kinderchirurgen met samen meer dan honderd jaar ervaring. ​ Hiermee is Saffier een van de grootste centra voor heelkunde bij zeldzame kinderziekten. Alles samen telt België ongeveer dertig kinderchirurgen verspreid over twaalf centra.

Het grote aantal ingrepen en uitgebreide team van het nieuwe centrum zorgen voor veel ervaring. Door de samenwerking zullen de kinderchirurgen kennis en kunde uitwisselen en elkaar bijstaan tijdens een ingreep.

Daarnaast stellen ze voor de meeste aandoeningen gemeenschappelijke behandelmanieren. Zo krijgt de patiënt – op elke site – altijd dezelfde hoogwaardige behandeling.

Tot slot is er het hele jaar door – dag en nacht – altijd minstens één kinderchirurg beschikbaar. De kinderchirurgen mogen zowel in ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis (Antwerpen), GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus als UZ Brussel (Jette) opereren. Zo blijven de verplaatsingen voor patiëntjes en ouders beperkt.

 

Van slokdarm tot anus

Kinderchirurgie is een specialisatie voor zeldzame aandoeningen bij pasgeboren kinderen tot en met zestienjarigen. Het gaat om ingrepen aan hoofd en hals, borstkas, buik en spijsverteringsstelsel. Bijvoorbeeld kinderen die geboren worden met een onderbreking of misvorming van de slokdarm, een open buik, een onderbreking van de darm, een afwijkende bezenuwing ervan of borelingen die geen anus hebben.

Voor neurologische, orthopedische en plastische ingrepen kunnen patiëntjes ook terecht in de drie ziekenhuizen. Deze ingrepen zijn voor rekening van andere specialisten, en vallen niet onder de samenwerking van Saffier.

 

 

 

 

 

 

Hilde Brems

Verantwoordelijke communicatiedienst, GZA Ziekenhuizen

Karolien De Prez

Woordvoerster, UZ Brussel

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be