Al 100 000 patiënten voor ZNA Cadix

Anderhalve maand vroeger dan verwacht

Antwerpen, 22 februari 2024 - Minder dan vijf maanden na de opening hebben al honderdduizend patiënten zorg gekregen in het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix. Op donderdag 8 februari werd de kaap van de honderdduizend gerond. Dat is bijna anderhalve maand vroeger dan verwacht.

ZNA Cadix verwachtte bij de start tweehonderdduizend patiënten per jaar. Het ziekenhuis nam op 18 september 2023 de fakkel over van ZNA Stuivenberg, dat na 138 jaar de deuren sloot.

 

Meer dan 4000 patiënten opgenomen

Het gros van de patiënten (96%) komt voor een raadpleging, bezoek op spoedgevallen, onderzoek of ingreep in het dagziekenhuis. Tot en met 8 februari werden al meer dan vierduizend patiënten opgenomen. Door de geleidelijke opstart van het ziekenhuis zal dit aantal hoger liggen in de tweede helft van het eerste jaar.

Elke 12 minuten een spoedpatiënt

De spoeddienst van ZNA Cadix hielp sinds de opening van het ziekenhuis 17508 patiënten. Dat zijn er gemiddeld 122 per dag, of een om de twaalf minuten. Ongeveer 85 procent kon na verzorging weer naar huis, de overige 15 procent moest opgenomen worden.

In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder helpt de spoed van ZNA Cadix zes procent meer patiënten dan de spoed van ZNA Stuivenberg. Door een stroompanne in ZNA Stuivenberg werd de spoed in ZNA Cadix al geopend op 8 september, dat is tien dagen vroeger dan gepland.

De MUG (*) en PIT (**) van ZNA Cadix rukten sinds de opening al 3100 keer uit. Bij de MUG gebeurt dat gemiddeld acht keer per dag, bij de PIT is dat veertien keer.

(* en **) MUG staat voor Mobiele Urgentie Groep. Aan boord zijn een urgentiearts en een urgentieverpleegkundige. De MUG wordt ondersteund door een ambulance. PIT staat voor Paramedisch Interventie Team. Aan boord zijn een urgentieverpleegkundige en een ambulancier. Het voertuig kan ook een patiënt meenemen.

 

Vol-au-vent en croque monsieur populairst

De populairste gerechten zijn in restaurant Aster zijn vol-au-vent en een croque monsieur. Het restaurant is gevestigd op de derde verdieping van het ziekenhuis. Het is vrij toegankelijk voor patiënten, bezoekers, medewerkers en het brede publiek.

Een blikvanger in het restaurant is het kunstwerk in het bezoekersgedeelte. Daar hangt een omgekeerde operatiekamer van anderhalve ton uit 1910 aan het plafond. Het werk is van Sofie Muller.

De omgekeerde operatiekamer uit 1910 van kunstenaar Sofie Muller aan het plafond van restaurant Aster, op de derde verdieping van ZNA Cadix. (Foto: ZNA / Dirk Kerstens)
De omgekeerde operatiekamer uit 1910 van kunstenaar Sofie Muller aan het plafond van restaurant Aster, op de derde verdieping van ZNA Cadix. (Foto: ZNA / Dirk Kerstens)

 

359 bedden en 1200 medewerkers

Het ziekenhuis tussen de wijk Het Eilandje en Park Spoor Noord vervangt de intussen gesloten site van ZNA Stuivenberg, en huisvest ook een aantal afdelingen die zijn overgekomen van ZNA Sint-Erasmus en ZNA Sint-Elisabeth. Het ziekenhuis telt 359 bedden, er zijn meer dan 1200 medewerkers aan de slag. Met 88 meter is het gebouw het op drie na hoogste van de stad.

 

ZNA Cadix
ZNA Cadix

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be