6 ZNA-ziekenhuizen krijgen mobiele ruimte voor kunst

Gebaseerd op vroeger karretje verpleegkundigen

Op zes sites krijgen medewerkers van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) een mobiele ruimte om aan de slag te gaan met kunst. Dit gebeurt met de ZNA CART: een platform dat is gebaseerd op het karretje van verpleegkundigen vroeger. Om meer kunst in de zorg op te nemen, gaat ZNA vanaf 2021 intensief samenwerken met het Middelheimmuseum. De waarde van kunst in de zorg is wetenschappelijk aangetoond.

 

“Zorgen voor ontspanning in coronatijden”

De CART is een verplaatsbare artistieke ruimte waarmee ZNA-medewerkers creatief werk tot bij patiënten kunnen brengen. Het gaat om zowel beeldende als uitvoerende kunst. De CART kan bijvoorbeeld dienen als tentoonstellingsruimte of gebruikt worden bij een artistieke activiteit, workshop of therapiesessie.

Wouter De Ploey, CEO ZNA:

“Kunst brengt al lang mensen bij elkaar, heelt en verzacht. In deze corona-tijden kan kunst in het ziekenhuis mensen ook helpen ontspannen. Daarom vinden we het als ZNA belangrijk om met kunst bij te dragen aan het welzijn van patiënten, bezoekers, artsen en verpleegkundigen. Zes van onze sites krijgen een CART die ze kunnen opnemen in hun werking. Het gaat om ZNA Jan Palfijn, ZNA Joostens, ZNA Hoge Beuken, ZNA Middelheim, ZNA Stuivenberg en ZNA Erasmus.”

 

Knipoog naar care en art

De naam CART is een knipoog naar het samenspel van care (zorg) en art (kunst). Het ontwerp  verwijst naar de kar waarmee verpleegkundigen vroeger medische zorgen naar de patiënt brachten.

Door het ontwerp is de CART makkelijk inzetbaar op verschillende locaties. Ze heeft uitklapbare wanden om beeldende kunstwerken aan op te hangen. Er is verlichting ingebouwd, net als een luidspreker voor muziek of toelichting via een microfoon. Voor toeschouwers zijn er ook enkele zitplaatsen en een tafeltje. Lades dienen als bergruimte voor het werk van de kunstenaar.

Tom Vandeweghe (BIS. Creative Direction) ontwierp en realiseerde de ZNA CART. De CART worden eerst getoond in de onthaalruimtes van de ziekenhuizen en geleidelijk aan opgenomen in de zorgwerking.  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op elf sites omvat de groep drie algemene ziekenhuizen, zeven dagcentra, zes gespecialiseerde ziekenhuizen, twee medische centra en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

communicatie@zna.be

www.zna.be