2 Zorg Magazine Awards voor ZNA
Zorgpersoonlijkheid van het jaar & Zorginnovatie van het jaar
Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) viel donderdagavond tweemaal in de prijzen op de Zorg Magazine Awards. Dat is een jaarlijks evenement van het vakblad Zorg Magazine met tien prijzen voor de zorgsector.
Wouter De Ploey, voormalig CEO van ZNA, werd verkozen tot Zorgpersoonlijkheid van het jaar. Hij werd in de bloemetjes gezet voor de stenen die hij heeft verlegd bij ZNA, voor de Antwerpse bevolking en de zorgsector.
De artificiële intelligentie die ZNA samen met netwerkpartner GZA Ziekenhuizen inzet tegen kanker kreeg de award voor Zorginnovatie van het jaar. ZNA haalde ook een podiumplaats voor zijn marketing.
Zorgpersoonlijkheid van het jaar
Wouter De Ploey werd verkozen tot zorgpersoonlijkheid van het jaar. Eind november 2022 gaf hij vroeger dan gepland het roer door aan Eddy Aerts.
Wouter De Ploey maakte o.a. ZNA financieel gezond, startte na zijn aantreden in 2015 gesprekken op die eind dit jaar zullen leiden tot de fusie met GZA Ziekenhuizen (tot Ziekenhuis aan de Stroom) en gaf in de zomer van 2020 meteen groen licht voor het grootschalige COVID-testdorp op Spoor Oost (217 000 COVID-tets) dat hielp om de eerstelijnszorg in en rond de stad overeind te houden.
Andere mijlpalen waren het behalen van de JCI-accreditatie in 2019 (als eerste ziekenhuisnetwerk in België) en de invoering van een elektronisch patiëntendossier samen met GZA Ziekenhuizen midden vorig jaar. De overzetting van de gegevens van 1,6 miljoen patiënten vanuit 72 deeltoepassingen naar één dossier was de grootste operatie van deze omvang in België.
Persbericht over de wissel aan de top + foto's: http://prez.ly/7noc
Zorginnovatie van het Jaar
Van de achttien kandidaturen ging de prijs voor Zorginnovatie van het jaar naar de artificiële intelligentie die ZNA en GZA Ziekenhuizen in hun lab voor anatome pathologie (weefselonderzoek) inzetten in de strijd tegen kanker. Slimme software ondersteunt de pathologen bij de diagnose van miljoenen tumorcellen.
De AI-software analyseert het weefselstaal en gidst de patholoog naar delen die mogelijk bijkomend onderzoek vereisen. Dat gebeurt onder andere door groeipatronen van de tumor te bepalen of kankercellen exact te tellen in plaats van te schatten met het oog. Zo kan de arts sneller en beter onderbouwd de diagnose staven. Door de ondersteuning met AI kent de patiënt veel sneller de uitslag van het onderzoek, en kan de behandeling vroeger van start gaan.
Een tweede AI-pakket helpt bepalen of tumoren in de longen en andere weefsels gevoelig zijn voor immuuntherapie. De patholoog blijft altijd aan het stuur van de diagnose.
Persbericht + foto's over de artificiële intelligentie: http://prez.ly/Oorc
Tom Van de Vreken